Jonge Britse artsen gaan vier dagen staken

Het hoofd van de Britse gezondheidsdienst (NHS) waarschuwt dat een staking van vier dagen, aangekondigd door Britse artsen in opleiding voor na paasmaandag, een "nooit geziene verstoring" zal veroorzaken, waarbij tot een kwart miljoen afspraken en operaties vermoedelijk vertraging zullen oplopen.

Professor Stephen Powis, National Medical Director van NHS England, zegt dat hij "zeer bezorgd" is over de gevolgen van de staking voor patiënten, aangezien ziekenhuizen gedurende 100 uur zonder bijna de helft van hun personeel moeten draaien.

Bijna een kwart miljoen consulten en operaties kunnen worden uitgesteld wanneer artsen dinsdag, net na het lange paasweekend, het werk neerleggen, aldus de NHS Confederation. 

De British Medical Association (BMA) zegt dat de actie kan worden voorkomen als de regering een "geloofwaardig aanbod" op tafel legt. Maar het ministerie van Volksgezondheid staat erop dat de staking wordt afgeblazen voordat er sprake kan zijn van onderhandelingen. 

De staking loopt van dinsdag 7 uur tot zaterdag 7 uur. Dit betekent dat de Britse gezondheidszorg in feite tien dagen niet normaal kan functioneren, aangezien de staking tussen het paasweekend en het daaropvolgende weekend valt.

Professor Powis zegt dat de NHS prioriteit zal blijven geven aan spoedeisende, kritieke en neonatale zorg, evenals aan kraam- en traumadiensten. Maar het is onvermijdelijk dat honderdduizenden andere afspraken, zoals bijvoorbeeld op diensten oncologie, moeten worden uitgesteld. 

Meer dan 40% van het medisch personeel bestaat uit artsen die net van de universiteit komen en artsen met meer dan tien jaar ervaring. Ongeveer twee derde is lid van de British Medical Association (BMA).

Jonge artsen eisen loonsverhoging ter compensatie van de bezuinigingen van 26% sinds 2008.

Dit jaar is het salaris van artsen in opleiding met 2% verhoogd als onderdeel van een vierjarige overeenkomst die een totale verhoging van 8,2% tussen 2019-20 en 2022-23 omvat.

Volgens de laatste cijfers van de NHS, bedraagt het salaris voor een jonge arts in opleiding bedraagt 29.000 pond (32.757,38 euro), maar het gemiddelde loon ligt hoger als je overuren na de wettelijke 40 uur/week, avonden, weekends... meerekent.

Voor de arts in opleiding tot specialist, die voor sommigen 15 jaar kan duren, bedraagt het basissalaris meer dan 53.000 pond (59.866,94 euro).

> Ook lezen : Vier artsen op de tien willen de NHS verlaten (enquête)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.