Karine Moykens treedt in schoenen topambtenaar Dirk Dewolf

Dokter Dirk Dewolf, administrateur-generaal bij het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) wordt op 8 mei 2023 65 jaar. Hij zal voorafgaand aan zijn pensioen vanaf 1 maart 2023 vakantie opnemen. Sinds begin deze maand wordt hij opgevolgd door Karine Moykens, momenteel secretaris-generaal bij het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG). Moykens (foto) wordt gezien als de topvrouw van een megafusie binnen het Vlaamse overheidsdepartement WVG en AZG.

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits verleent de Vlaamse regering eervol ontslag aan dr. Dirk Dewolf, administrateur-generaal bij het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG). Op 8 mei 2023 wordt hij namelijk 65 jaar en heeft hij dus de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hij zal voorafgaand aan zijn pensioen vanaf 1 maart 2023 vakantie opnemen. 

Daarom neemt Karine Moykens, momenteel secretaris-generaal bij het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, aangesteld als waarnemend administrateur-generaal bij het AZG met ingang van 1 maart 2023.

Beiden hebben een CD&V-achtergrond.

Dokter Dewolf was ruim 21 jaar aan de slag in de Vlaamse administratie gezondheidszorg. Tussen 2008 en 2013 was hij adjunct-kabinetschef Gezondheidszorg en Ouderenzorg op het kabinet van gezondheidsministrer Jo Vandeurzen. Intussen is hij meer dan 9 jaar administrateur-generaal van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. Hij leidde daarbij onder meer de covidcrisis deskundig in goede banen op Vlaams niveau.

Wel doken er nogal wat problemen op bij de contacttracing en de privacy. In die context liet hij toen optekenen (in eigen naam):  "De twee (contactopsporing en privacy, red.) zijn uitermate moeilijk verzoenbaar. Ik geef grif toe dat Taiwan en Singapore efficiënter, effectiever en sneller zijn in de contactopsporing omdat er geen regelgeving is die de private levenssfeer beschermt. De afgelopen 12 maanden was dat bij ons een continu probleem. Zo kwam de vraag van de burgemeesters waarom ze over bepaalde gegevens niet konden beschikken. Dat speelde de zomer fel op. De reden is altijd juridisch. Efficiënte contactopsporing vergt persoonsgegevens."

Karine Moykens ontpopte zich tot een sterke figuur op het Vlaams kabinet Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, respectievelijk tijdens het ministerschap van Adelheid Byttebier (Agalev), Inge Vervotte (CD&V), Steven Vanackere (CD&V) en Jo Vandeurzen (CD&V). Ze deed onder meer bestuurservaring op in het Geelse Sint-Dimpnaziekenhuis.

Tot op vandaag is ze leidend ambtenaar van het invloedrijke Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA), en dat al ruim negen jaar. Zo groeide ze uit tot een machtige figuur in het overheidsmanagement en bekleedde ze tal van mandaten. In 2019 werd ze verkozen tot overheidsmanager van het jaar. En intussen is ze dus ook al bijna een decennium secretaris-generaal van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin bij de Vlaamse overheid. Moykens was ook een van de sterke persoonlijkheden tijdens de pandemiecrisis onder meer als interfederaal verantwoordelijke voor de contactopsporing en als voorzitter van de Vlaamse taskforce Zorg.


U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.