"Laat specialisten deel opleiding verpleegkundigen betalen"

In Nederland stijgt de kieskoorts en dus wordt de druk van een aantal belangengroepen groter in de aanloop naar nieuwe verkiezingen. In het Algemeen Dagblad verscheen een opvallend standpunt van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten (V&VN): "Laat medisch specialisten 20 procent van hun opleiding zelf betalen. Zo ontstaat er ontstaat er ruimte om het collegegeld voor verpleegkundigen- en verzorgendenopleidingen af te schaffen."

Het Nederlandse systeem is een stuk liberaler als het gaat om de betaling van de opleiding van specialisten (die ze voor een stuk zelf financieren), maar dit voorstel als uithangbord van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten gaat dus nog een flink stuk verder, al lijkt het enigszins op paniekvoetbal om voldoende zorgpersoneel te krijgen én te houden.

„De vergrijzing wacht niet, we moeten het déze kabinetsperiode regelen”, heet het. Het lijkt wel op een hold-up op het inkomen van de specialisten, maar dat wordt door de belangenvereniging als volgt gemotiveerd: "Het verdient zich daarna toch terug doordat hun loon hoog is; in tegenstelling tot bij verpleegkundigen en verzorgenden. Zo’n constructie vinden we bij piloten heel normaal, die betalen hun opleiding zelf en verdienen daarna een hoog salaris.”

In het manifest staan ook nog andere punten die het tij moeten keren. Bijvoorbeeld de rol van managers in de zorg terugdringen. Daarnaast wil V&VN binnen vier jaar tijd de registratiedwang voor zorgprofessionals halveren. Omdat er simpelweg te veel wordt geregistreerd, zegt Jaap Kappert, bestuurder V&VN en verpleegkundig specialist in een verpleeghuis. „Daaraan zijn we nu zo'n dertig procent van onze werktijd kwijt. De hoeveelheid papierwerk is verdrietig groot.”

Enkele specialisten reageerden al scherp op het voorstel om geld over te hevelen uit hun portefeuille naar het zorgpersoneel: "Het is altijd makkelijk om over andermans portemonnee te oordelen… als medisch specialist in opleiding investeer je al 10 uur per week in de opleiding (deels op de werkvloer). Je wordt 48 uur/week ingepland en 38 betaald. Dat is al forse investering, denk ik?", dixit een longarts.

Of nog, verwoord door een huisarts: "Het klinkt een beetje als een aprilgrap (...) Waarom deze geldstromen iets met elkaar te maken zouden hebben is mij duister. Zorgen dat verpleegkundigen uiteindelijk ook zo lang mogelijk als verpleegkundigen aan het werk blijven en niet in management of andere functies verdwijnen, is ook een oplossing."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.