“Weinigen weten dat ook bij ons nu ziekenhuizen failliet kunnen gaan”

Ons artikel over het bankroet van twee Nederlandse ziekenhuizen vorige week weekte tal van reacties los. Een greep daaruit.

Uroloog/androloog Sam Ward denkt dat dit nog maar een begin is: “Een ziekenhuis laten failliet gaan, een scenario dat trouwens in Belgie sinds de wetswijziging op vzw’s (mei 2018) perfect mogelijk is, is geen utopie meer. Weinigen weten het. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat binnenkort enkele Belgische ziekenhuizen de deuren kunnen sluiten. Weddenschappen geopend?

Hendrik Verroken, hoofdarts Mariaziekenhuis Overpelt,  vraagt zich af hoe het Europese -in Europa althans- geroemde model van solidariteit met het nieuwe verdienmodel dat ontstaat zal moeten omgaan. “Eens te meer durf ik in deze reactie ter attentie van onder andere Margot Cloet stellen dat zowel de nieuwe wetgevingen op de ziekenhuisnetwerken, als deze op de laag variabele zorg jammer genoeg niet de juiste accenten hebben weten te leggen. Ze gaan immers veel te veel uit van de klassiek betreden paden.”

“Geen paniek”, meent Peter Lauwyck dan weer. Lauwyck is bestuurder-directeur van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt. “Er is nog tijd tot aan de verkiezingen om innovatief en “disruptive” uit de hoek te komen met een strategie op middellange en lange termijn. Kleinere perifere ziekenhuizen hebben bovendien dat kleine voordeel van een minder log apparaat wat betreft implementatie van verandering. Ook is sensibilisatie (kleinere schaal) ietwat gemakkelijker. (…)  Maar na 26 mei zullen de kaarten anders liggen. Bovendien zijn dan ook de eerste effecten van de bundle payment voelbaar. Betaling volgt immers meestal 4 maanden na uitgevoerde prestaties... de timing voor de overheid is perfect.”

Karolien Haese, advocaat bij DCH advocats, vindt dat de oneerlijkheid erin ligt erin dat naast de financiële middelen ook de juridische middelen wegblijven die de ziekenhuizen meer flexibiliteit moeten schenken in hun organisatie en transversale & ambulante projecten. (…) Wat echter niet te tegenspreken valt is het feit dat er in de nabije toekomst te veel klassieke ziekenhuisbedden zullen bestaan. Het ziekenhuis moet herdacht worden in een compleet andere vorm. Dat is pas de echte challenge.”

Lees ook: Twee Nederlandse ziekenhuizen balanceren op de rand van de afgrond

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.