‘Corona-effect’ op verpleegkundigenopleiding lijkt uitgewerkt

De voorgaande jaren kende de verpleegkundigenopleidng een boost omdat het beroep positief in het nieuws kwam bij het begin van de coronacrisis. Dat effect lijkt nu uitgewerkt, blijkt bij de start van een nieuw jaar in de hogescholen. En wel omdat het afgelopen jaar eerder negatieve berichten over het beroep in de media opdoken.

Die berichten gaan over de werkomstandigheden van de verpleegkundigen die gevoelig verslechterden door de toenemende belasting op het beroep door de pandemie.

De aanvankelijk positieve beeldvorming sloeg om in een eerder negatieve, ook omdat de draagkracht van vele verpleegkundigen werd overschreden. Vlaams zorgambassadeur Candice De Windt haalde bij die analyse nog eens enkele minder positieve factoren aan die we als volgt kunnen samenvatten: verpleegkundigen op de werkvloer kampen met burn-outs, zijn overwerkt. Dat leidt tot grote uitval en een vicieuze neerwaartse spiraal. Velen proberen zich te heroriënteren met als gevolg nog een groter personeelstekort. Lonen binnen de gezondheidszorg zijn ook nog steeds niet opgewaardeerd. Verpleegkundigen hebben nood aan meer specialisatie, maar dat wordt financieel niet gecompenseerd.”

Er wordt ook gewezen naar de vierjarige opleiding. Die is in tegenstelling tot de meeste bachelors van drie jaar een grotere investering voor de student, maar toch heeft de overheid nog geen langetermijnplan om dat vierde jaar te compenseren. Er volgde onlangs alleen een symbolische ‘compensatiepremie’. Pas bij het afstuderen weten studenten wat hun bonus is.

> Dr. Bejjani: "In België is het verpleegkundigentekort overdreven."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.