"Maak ziekenhuis aantrekkelijk om te voorkomen dat specialisten vertrekken"

De diepgaande ziekenhuishervorming met weerslag op de activiteit van specialisten, is voor Monde Des Spécialistes (MoDes, deel van het Kartel), aanleiding om de balans op te maken, vooral voor het specialisteninkomen. Dat doet dr. Jonathan Brauner, medevoorzitter van MoDeS, die het ook heeft over te weinig overleg met huisartsen.

"Op dit moment bestaat er een enorme inkomensongelijkheid. De nomenclatuurhervorming moet klaarheid scheppen. Voor ons moet de waarde van het artsenwerk besproken worden. Over de vaststelling van een uurtarief zal veel worden gediscussieerd, rekening houdend met de complexiteit en de zwaarte van de procedures (of werkuren), zowel voor specialisten als voor huisartsen. Er moet een afvlakkingsproces worden overwogen dat met deze parameters rekening houdt. Wij hebben het gevoel dat de minister bereid is om daaraan te werken. Dat gevoel hadden we niet bij de vorige minister van Volksgezondheid."

Verplichting wachtdienst extramurale speciallisten
Prioritair blijft "het ziekenhuis aantrekkelijk te maken, met name wat de bezoldiging betreft, om te voorkomen dat specialisten het verlaten. Het is van belang de lokale en supraregionale zorg in het raam van de ziekenhuisnetwerken te definiëren. Wat ten slotte de wachtdiensten betreft, kunnen in de context van de kwaliteitswet extramurale specialisten verplicht worden om in geval van tekorten terug te keren naar de ziekenhuizen.  De specialisten zijn zich hiervan bewust. Dat maakt deel uit van onze opdracht zorgcontinuïteit. 
Teleconsultatie in het hart van het systeem
Voor de covoorzitter van MoDeS is het financiële debat duidelijk: "Op middellange termijn moet worden afgewacht hoe de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en de integratie van de huisartsen in de zorgstrategische plannen zullen evolueren. De bijbehorende vergoeding is belangrijk om de samenwerking te vergemakkelijken. Flexibiliteit is nodig. Het doel is niet dat alle artsen overheidsambtenaren worden."
De band tussen alle spelers zal van essentieel belang zijn: "Zo functioneert het multidisciplinair oncologisch overleg zeer goed, maar huisartsen maken er geen deel van uit. Tele-expertise is een belangrijk nieuw instrument. Niet alleen moeten artsen worden opgeleid in samenwerking, maar er zijn ook structurele maatregelen nodig om teleconsulten te vergoeden... Zo krijgen ze zin en worden ze doeltreffender."
"Verschillende bedragen moeten worden ingevoerd naargelang van de prestaties of het feit dat de patiënt al dan niet thuis is... Coördinatie van teleconsultatie tussen artsen en andere verzorgers moet worden ontwikkeld om de patiënten te ondersteunen. Bovendien worden lange consultaties niet altijd ten volle benut. Ook daar is actie nodig."
Samenwerking tussen de spelers 
Volgens dr. Jonathan Brauner "moeten we een algemeen model voor multidisciplinaire patiëntenzorg definiëren, zoals dat ook gebeurt bij proefprojecten voor chronische ziekten. Bij ziekenhuisnetwerken zal meer samenwerking met huisartsen nodig zijn om tot geïntegreerde zorg te komen. Het ziekenhuis is maar een deel van de route. Personeelstekorten kunnen echter een belemmering vormen: "Je kunt geen effectieve ambulante geneeskunde opzetten als er niet genoeg verpleegkundigen of artsen zijn."
Bij deze hervorming moet uiteraard iedereen dezelfde kant op: "Bij de proefprojecten met apothekers, met name op het gebied van vaccinatie, ontbreekt het aan overleg met zowel huisartsen als specialisten. We mogen de zorgorganisatie op mondiaal niveau niet vergeten. Voor het ogenblik ontbreekt deze visie en de vraag gaat uit van specialisten en huisartsen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.