Marc-Alain Widdowson nieuwe directeur Instituut Tropische Geneeskunde

De Raad van Bestuur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen heeft dr. Marc-Alain Widdowson (50, foto) benoemd tot nieuwe directeur. Widdowson neemt in augustus 2019 het roer over van prof. dr. Bruno Gryseels.

Dr. Marc-Alain Widdowson studeerde af aan de Universiteit van Cambridge in biologische antropologie en diergeneeskunde en voltooide een MSc in Epidemiologie van Overdraagbare Ziekten aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Hij bouwde brede ervaring op in de epidemiologie van infectieziekten en leidde wereldwijd wetenschappelijke projecten. Hij deed bovendien ruime veldervaring toen hij in Bolivia, Zimbabwe en Nederland woonde.

Widdowson heeft sterke competenties op gebied van epidemiologie, volksgezondheid, laboratoriumwetenschap en One Health (verband tussen mens, dier en leefomgeving red.). De afgelopen 18 jaar werkte Marc-Alain Widdowson voor het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Momenteel werkt hij als directeur van de afdeling Global Health Protection bij CDC-Kenya.

Cruciaal moment
De benoeming door de Raad van Bestuur van het ITG komt op een cruciaal moment voor het Instituut dat de afgelopen jaren diepgaande hervormingen doorvoerde om de wetenschappelijke basis van zijn onderwijs, onderzoek en dienstverlening in tropische geneeskunde en internationale gezondheid te versterken. 

Dr. Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen en voorzitter van de Raad van bestuur van het ITG, wenst Marc-Alain Widdowson het allerbeste: "Het Instituut voor Tropische Geneeskunde evolueert, net als de internationale context waarin het opereert. Door zijn talrijke experts met veel terreinervaring is het Instituut een draaischijf voor mondiale gezondheidskwesties, onderzoek naar infectieziekten en epidemieën zoals ebola, inspanningen om ziekten als slaapziekte te elimineren en voor het onderzoek naar manieren om de toegang tot levensreddende gezondheidsinterventies te verbeteren. Ik wil Bruno Gryseels hartelijk bedanken voor bijna een kwarteeuw inspirerend leiderschap. Ik ben zeker dat Marc-Alain Widdowson en alle ITG-medewerkers hun best zullen doen om de reputatie van het Instituut, als referentiecentrum voor tropische geneeskunde en internationale gezondheid, verder te bevestigen."

Dr. Marc-Alain Widdowson kijkt uit naar de nieuwe uitdaging: "Wat me opvalt in het ITG, is de enorme hoeveelheid expertise en ambitie om bij te dragen aan een betere gezondheid voor iedereen, via de bevordering van de medische wetenschap in tropische geneeskunde en volksgezondheid. Ik wil graag bijdragen aan het uitstekende werk in onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, medische diensten en samenwerking met partners over de hele wereld."

Uittredend directeur prof. dr. Bruno Gryseels: "Ik had het voorrecht om het ITG samen met geweldige collega's, partners en donoren de 21eeeuw binnen te loodsen. Samen hebben we het Instituut omgevormd tot een door wetenschap gedreven kenniscentrum met behoud van onze maatschappelijke waarden en langdurige samenwerkingsverbanden in het Zuiden. Ik ben blij dat de Raad van Bestuur voor Marc-Alain Widdowson gekozen heeft. Hij is een geweldig wetenschapper maar ook een doorwinterd terreinman. Hij is uitermate geschikt om het Instituut verder te leiden naar de internationale top in zijn vakgebied. Ik wens Marc-Alain en het ITG-personeel het allerbeste bij hun toekomstige inspanningen."

De Raad van Bestuur dankt Gryseels voor zijn inzet en verwezenlijkingen. Gedurende de voorbije 24 jaar leidde hij de transformatie van het ITG naar een wetenschappelijk kenniscentrum, met vruchtbare partnerschappen over de hele wereld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.