Dr. Donald Claeys waarschijnlijk nieuwe secretaris-generaal VBS

Bijna dag op dag een jaar geleden organiseerde dr. Donald Claeys in het AZ Maria Middelares een schitterend wetenschappelijk symposium, het laatste toen onder zijn leiding. Morgen wacht hem een nieuwe grote uitdaging want dan wordt hij wellicht verkozen tot nieuwe secretaris-generaal van het VBS.

Dokter Claeys staat al langer bekend als medebezieler van het Collegium Chirurgicum en sprak zich in die hoedanigheid eerder bij De Specialist al uit voor meer samenwerking tussen ziekenhuizen, ook voor cardiochirurgie en de behandeling van complexe tumoren:  “We moeten evolueren naar een 15-tal excellente Belgische ziekenhuizen die deze pathologie afdoende behandelen. We werken met een trappenplan waarin iedereen zijn taak heeft, een samenvoeging van kleine echelonnetjes als het ware.”

Dat betekent uiteraard niet dat ziekenhuizen die voor sommige volumes een zeer laag volume halen, geen kwaliteit bieden op andere vlakken. “Het heeft ook geen zin om patiënten te gaan verhuizen. Het model van de reizende chirurg die van de ene instelling naar de andere trekt, moeten we niet volgen”, aldus Claeys.

Creatieve oplossingen

Dr. Claeys staat bekend als een uitstekende netwerker die geregeld creatieve oplossingen in petto heeft en ook een brug kan slaan naar de ziekenfondsen en Zorgnet-Icuro indien nodig. En bruggen slaan is zeker een belangrijke taak voor wie de nieuwe VBS secretaris-generaal wordt. Maar dat betekent niet dat de artsen, of in dit geval chirurgen, zich alles moeten laten welgevallen: “Met voortdurend reizende chirurgen - door de netwerkvorming, nvdr) dreigt immers kwaliteitsverlies, ook omdat goede zorg nog afhangt van andere parameters dan de expertise van de chirurg. We moeten wel een goed evenwicht vinden in een model dat daarmee verwant is. Zo zal een jonge arts die nog inloopt, meer moeten reizen dan een ervaren collega. Die laatste moet wel geregeld eens met een even ervaren collega overleggen”, aldus dr. Claeys eerder.

Duidelijke stellingnames zijn dat in verband met de zeer actuele problematiek van de ziekenhuisnetwerken en zorgkwaliteit.

Van oudsher heeft dr. Claeys ook op het belang gehamerd van gestandaardiseerde verslagen en een uniforme manier van werken. Verder spitste hij zich toe – onder meer met huidig VBS-voorzitter Jean-Luc Demeere - op de toepassing van de Surgical Safety Checklist.

Benieuwd dan ook hoe hij in zijn wellicht nieuwe functie verder aankijkt tegen de manier waarop de huidige laagvariabele zorg gestandaardiseerd wordt.

> Lees ook: "Niet elk ziekenhuis mag zware beroertes behandelen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.