"E17-netwerk en dat van het UZ Gent verzoenen meer dan twee zorgzones"

De nieuwbakken secretaris-generaal van het VBS, dr. Donald Claeys, gaf in primeur een interview weg aan De Specialist. Enkele uitspraken over de zesde staatshervorming, communicatiemisverstanden over netwerken en de mogelijkheid om in en rond Gent vier zorgzones te doen samenwerken.

De Specialist: "De zesde staatshervorming is moeilijk werkbaar voor de gezondheidszorg, vinden velen."

Dr Claeys: “Vandaag (op het VBS-congres, nvdr) was minister Vandeurzen bijvoorbeeld alvast zeer duidelijk in zijn uiteenzetting over de netwerken. Probleem is dat ‘netwerken’ bij ons synoniem is voor alles en nog wat. Maar eigenlijk gaat het om lokale zorg en zorgzones die aansluiten bij de eerstelijnszorg, daar heeft minister Vandeurzen 100% gelijk in. Supraregionale afspraken zijn dan weer niet structureel maar inhoudelijk: over kwaliteitsbewaking en wie doet wat. Veel minder over met welke buren je daarover wil samenwerken. Dat is mijn idee.”

Vlaanderen staat ver voor de netwerken, maar net het E17-netwerk waartoe ook uw ziekenhuis behoort, is nog niet helemaal beklonken volgens minister Vandeurzen.

“Dat is precies een goed voorbeeld. Het E17-netwerk en dat van het UZ Gent verzoenen meer dan twee zorgzones. Dat van het UZ is zelfs nog een stuk te kort want eigenlijk moest ook Eeklo daarbij – maar dat wil niet zeggen dat die twee netwerken niet supraregionaal kunnen samenwerken. Lukt dat, dan zou men zowat vier zorgzones doen samenwerken.”

“We ronden nog een aantal zaken af, maar de toespraak van de minister op ons VBS-congres vond ik zeer richtinggevend.”

Dr. Claeys spreekt zich ook uit over de concurrentiestrijd met de UZ’s en andere actuele thema’s zoals de standaardisering van de laagvariabele zorg. Meer info in onze papieren editie of hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.