Margot Cloet: "Zonder ingrijpen zijn failliete ziekenhuizen zeker mogelijk"

In een interview op Kanaal Z verduidelijkt Margot Cloet, ceo van Zorgnet-Icuro, haar standpunt over de ziekenhuishervorming, de ereloonsupplementen, pay for quality en de mogelijkheden van de regering in lopende zaken.

Enkele citaten:

"Als men niet ingrijpt, is een faling van ziekenhuizen zeker mogelijk. De behoeften stijgen omdat mensen ouder worden en daarnaast is een aanpassing van de financiering noodzakelijk. We kennen een bedrijfsmarge van 0,2% of 29 miljoen euro voor een 100-tal ziekenhuizen. Dat is heel weinig qua investeringsmogelijkheden. Die marge is nochtans nodig, ook om digitalisering mogelijk te maken en pensioenen te garanderen. We kozen ervoor om in de Vlaamse ziekenhuizen geen mensen meer aan te nemen met een ambtenarenstatuutalleen. Maar dat betekent wel dat nog heel wat uitstromende ambtenaren nog een investering vragen op pensioenvlak. Tot 2023 zal daar 100 milljoen extra voor nodig zijn."

"Eenpersoonskamers voor iedereen zoals de ziekenfondsen vragen is op korte termijn niet realistisch qua prijs. Ik ben wel voorstander van een verdere aftopping van de ereloonsupplementen en dat we een aanzienlijk deel daarvan herinvesteren in de ziekenhuizen zonder dat de patiënt daar tussenkomt."

Over het onderzoek van De Morgen naar de financiën van ziekenhuizen en de erelonen van artsen: "Wij hebben niet afgeraden om geen informatie te geven aan De Morgen bij hun onderzoek naar afdrachten van erelonen, wel dat onze directies hierover eerst in gesprek gingen met de artsen zodat geen informatie hierover vrijgegeven werd zonder toestemming van alle betrokken partijen. Het klopt dus niet dat we hier tegen transparantie zijn: iedere burger heeft het recht om te weten wat er met zijn geld gebeurt."

"We moeten naar een systeem zoals in Catalonië, Italië enz., waar men ziekenhuizen een budget geeft en ze beloond worden naarmate ze meer mensen uit het ziekenhuis houden. Waardoor dus preventie beter werkt. Alleen laat ons huidigé financieringssysteem dat niet toe. We zullen veel meer moeten inzetten op pay for quality."

"Ons land heeft 20% meer ziekenhuisbedden dan de Nederlanders, de verblijfsduur bij ons is gemiddeld ook hoger dan in de meeste buurlanden. Hoe dat komt? In ons land zijn zaken moeilijker te veranderen, maar ik pleit ervoor om in een volgende legislatuur ziekenhuizen verder andere activiteiten te laten ontwikkelen zoals daghospitalisatie. En ook om expertise van verpleegkundigen en artsen samen met huisartsen te ontplooien, want de zorgdimensie die mensen nodig hebben zal niet dalen, maar wel stijgen. En daarop moeten we adequaat antwoorden."

"Wij hopen dat deze regering het wetgevende werk over de ziekenhuizen verder voltooit in lopende zaken en dat dit een hoofdthema wordt van de verkiezingen zodat niet alleen veilgheid of radicalisering alle aandacht krijgt. Ik heb er mijn twijfels over dat het huidige hervormingswerk nog afgerond wordt, maar ik hoop er toch op zodat we in een volgende legislatuur volop daarop kunnen doorwerken, want er is nog heel wat werk aan de winkel."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.