Medicomut probeert zich heruit te vinden

Al sinds 1990 vraagt de medicomut een afwijking van de federale wetgeving die zegt dat minstens een derde van de vergadering van het andere geslacht moet zijn. Quod non, want dit is nog een echt mannenbastion, deels om historische redenen.  Intussen zijn de tijden evenwel veranderd. Voorzitter De Cock streeft naar een modernisering tegen het jaareinde, ook op andere punten.

Een werkgroep zette de knelpunten op een rijtje op de medicomutvergadering van afgelopen maandag.

Een greep daaruit, naast het gender-onevenwicht, wat de vergaderformule en de agenda betreft: te late aanlevering van de agendapunten, herkauwde discussies, de discussieduur per agendapunt die gerelateerd is aan de plaats op de agenda, te weinig wetenschappelijke inbreng en een te weinig strakke leiding waardoor sommige sprekers de discussie monopoliseren. Structuur en prioritering dringen zich op. Het ontieglijk aantal werkgroepen dient ook te worden ingeperkt, het vergadertijdstip best vooral gepland over de middag of tijdens de daguren en het aantal fysieke vergaderingen kan men in deze digitale tijden wel beperken. En, last but not least, een scheutje extra transparantie zou geen kwaad kunnen.

Het is uiteraard aanbevolen dat zoveel mogelijk artsern met klinische beroepsactiviteit de medicomut bevolken, maar die dient men ook aan te vullen met experts - als die zich tenminste beperken tot hun rol.

Eens er besluiten zijn genomen, moeten die klaar en helder de buitenwereld bereiken.

Ook mannen gebaat bij genderevenwicht

Kortom, een heel waslijstje van werkpunten waarover zich nu een werkgroep verder zal buigen. Voorlopig zijn de trekkers wat de dokters betreft: Ann Ceuppens, Bart Demyttenaere, Maaike van Overlooop en Viviane Van Elshocht. Alvast hier zijn de dames meer dan behoorlijk vertegenwoordigd.

Een goede genderregeling (zonder quota) met een minimumvertegenwoordiging per geslachdt zou op termijn misschien eerder een garantie zijn voor voldoende representativiteit op mannelijk vlak, want het staat als een paal boven water dat de toekomst van de geneeskunde overwegend vrouwelijk is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.