Medisch biopathologen klaren verwarrende berichtgeving over Britse variant uit

De Belgische Beroepsvereniging van artsen-specialisten in de Medische Biopathologie (BBASMB) is niet te spreken over de tendentieuze berichtgeving in de algemene pers als zouden de meeste ‘niet-academische labs’ de Britse variant niet kunnen herkennen. Ze zet de puntjes op de i. "Hiermee wil men onterecht de zogenaamde superioriteit van de ‘academische labs’ aantonen."

Onder andere in De Standaard en La Libre Belgique van 13 januari verschenen berichten omtrent het opsporen van de Britse COVID-19-variant. "Zeer tendentieus werd in De Standaard door respectievelijk Prof. Dr. Herman Goossens (UZA) en in La Libre Belgique door Prof. Dr. Jean Ruelle (UCL) gesteld dat de meeste ‘niet-academische labs’ de Britse variant niet kunnen herkennen."

Letterlijk klinkt dat zo in De Standaard: "Herman Goossens, professor microbiologie aan het UZ Antwerpen, is bezorgd dat de variant al meer aanwezig is dan we denken. ‘In de nieuwe Belgische academische labs wordt gelukkig wel de S-dropout gedetecteerd. Maar eerlijk gezegd vrees ik dat de meeste commerciële tests in de andere labs niet in staat zijn deze variant te herkennen. Ik vrees dat we ons eens te meer verkijken op deze variant en dat hij al wel verspreid is in ons land.’"

"Dit schept veel verwarring bij de aanvragers. Iedere in België uitgevoerde COVID-19 PCR-test pikt de variant wel degelijk op!", leggen dr. Alin Derom (voorzitter, foto), Dr. Jérémie Gras (ondervoorzitter) en dr. Henk Louagie (secretaris) uit. Er zijn dus in geen enkel lab vals-negatieven te verwachten. 

Superioriteit

"Wat wel correct is, is dat enkel de labs die het S-gen amplificeren een S-gen drop-out kunnen opsporen, wat kan wijzen op het voorkomen van de Britse variant. Niet iedere S-drop out is echter de variant, waardoor iedere S-gen drop-out nog door sequencing dient te worden bevestigd", luidt het nog.

De BBASMB is er dan ook niet over te spreken dat hier weer informatie in het geding is, "bedoeld om de zogenaamde superioriteit van de ‘academische labs’ aan te tonen. Sommige niet-academische labs sporen trouwens ook het S-gen op en vele niet-academici zijn ondertussen ook zelf reeds bezig met COVID-19 sequencing."

Tweede aanval

Na het onder druk zetten van woonzorgcentra (WZC’s) om hun COVID-stalen door te sturen naar een van de laboratoria van het federaal testplatform voor COVID-19, is dit een tweede aanval vanuit het federaal platform, net terwijl alle labs weer hun beste beentje voorzetten om de hernieuwde toevloed aan COVID-stalen aan te kunnen, analyseren de medisch biopathologen.

De beroepsvereniging betreurt dat op deze manier laboratoria tegen elkaar worden opgezet. "Naast de Britse is ondertussen ook de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant aan een opmars bezig. Onze energie gaat dus beter naar het motiveren van iedereen met symptomen om een test te laten afnemen en de antwoordtijden zo kort mogelijk te houden", besluit de beroepsvereniging.
     
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.