"Meer zorgverleners en betaalbare geneesmiddelen" (Solidaris)

Groeiende wachtlijsten, een patiëntenstop en de vruchteloze zoektocht naar een arts of tandarts in de buurt. Vroeger ondenkbaar, vandaag realiteit. Zorgpersoneel wordt almaar schaarser. Daarom pleit Solidaris op de dag van de arbeid voor het opheffen van de numerus clausus in zijn huidige vorm. Voorts blijft de socialistische mutualiteit hameren op betaalbare innovatieve geneesmiddelen. 

"De schaarste in de zorg hangt als een andere donkere wolk boven ons gezondheidszorgsysteem. Deze schaarste dreigt de inspanningen en verwezenlijkingen van vele vele jaren teniet te doen en de toegankelijkheid tot de zorg te ondermijnen: zowel op het vlak van beschikbaarheid van die zorg als op het vlak van betaalbaarheid voor de patiënt", waarschuwt Paul Callewaert.

Supplementen

Daarbij neemt hij tijdens zijn 1 mei-toespraak ook Bvas-voorzitter Johan Blanckaert in het vizier. "De onbeschikbaarheid van artsen duwt immers de tarieven en dure supplementen de hoogte in. Dat de leider van het grootste artsensyndicaat de torenhoge supplementen tot een niemendal reduceert, “tot de prijs van een Big Mac”, getuigt van weinig smaak, getuigt van weinig kennis van zaken."

"De inspanningen van Frank Vandenbroucke om de supplementengroei te stoppen en de supplementen terug te dringen verdienen meer respect en worden beter door iedereen ondersteund, omdat ze een sleutel vormen tot een blijvende toegankelijkheid voor diegenen die zich de te dure zorgen niet kunnen veroorloven."

Structurele schaarste
De studiedienst van Solidaris onderzocht in welke gemeenten er een schaarste aan huisartsen dreigt. Verrassend genoeg is dat zowel op het platteland als in verstedelijkte gebieden het geval. Met gemiddeld 10,3 huisartsen per 10.000 inwoners is er nauwelijks marge. 

Caption

“Er dreigt op korte termijn een structurele schaarste aan huisartsen over het hele grondgebied”, zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris Solidaris. “Een toenemende zorgvraag als gevolg van de vergrijzing en een stijgend aantal chronisch zieken zorgen voor extra druk. Bovendien vullen artsen in groepspraktijken hun job ook anders in en dreigt de pensioneringsgolf in het vergrijzend huisartsencorps de situatie nog te verergeren.” 

Numerus clausus op de schop 

Daarom pleit Solidaris voor het opheffen van de numerus clausus in zijn huidige vorm. Een bredere instroom van studenten geneeskunde en tandheelkunde is nodig. Bovendien moet de selectie van specialisaties in functie van de noden op het terrein gebeuren. Elk beperkend quotum voor huisartsen is momenteel onaanvaardbaar. 

De toelatingsproef kan behouden blijven, maar naast het testen van academische en wetenschappelijke kennis, moet er aandacht komen voor andere relevante competenties. Wij hebben nood aan sociaal voelende, communicatief sterke en professionele artsen. “Het is toch betreurenswaardig dat we heel wat gemotiveerde jonge mensen de toegang tot het beroep weigeren”, besluit Callewaert. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.