Money time voor de netwerken (Marc Geboers)

De Specialist vroeg de vier ziekenhuisfederaties van dit land om hun eisenpakket voor het overleg begin oktober met het kabinet-De Block op tafel te leggen. Een overzicht.

Zorgnet: “5 x duidelijkheid!”

  1. …over de wetteksten omtrent de netwerken. Na bijna één jaar is klare wijn over de te hanteren regels een must, aldus directeur algemene ziekenhuizen Marc Geboers. “Alle initiatieven op het veld het afgelopen jaar waarbij (op enkele niet beslisten na) het landschap vorm kreeg, lopen nu vast in gebrek aan een duidelijk wettelijk kader.”
  2. …ook over de geografische afbakening van de netwerken (niet alleen van de federale, maar ook van de Vlaamse overheid). De sector streefde naar de meest kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg voor de patiënt. “Maar vanuit allerlei hoeken zijn kritische geluiden te horen die sommige van deze initiatieven doorkruisen (politici, huisartsengroeperingen,…).”
  3. …over hoe de prioritaire dossiers in de discussie loco- en supraregionale zorgopdrachten vorm zullen krijgen. De sector heeft zich goed voorbereid:
  • de ziekenhuizen < 400 bedden hebben hun visie op de basiszorgopdrachten klaar aan Vlaamse zijde.
  • het KCE heeft zijn studie over de noodzakelijke capaciteit en de beoordeling van een aantal zorgopdrachten klaar van voor de zomer.
  • het advies van de werkgroep van de Federale Raad van Ziekenhuisvoorzieningen (FRZV) zal eind deze maand klaar zijn.

Tijd dus om de planning voor de zes prioritaire dossiers bekend te maken gaat maken zodat ziekenhuizen binnen een netwerk praktisch met elkaar kunnen afspreken.

  1. … over de financiële benadering binnen het Budget Financiêle Middelen (BFM) voor de vorming van de netwerken. Het advies van de werkgroep FRZV is reeds enkele malen ingediend. Voor het BFM 2018 moet er klare wijn geschonken worden over de accenten die men wil leggen, inclusief een langetermijnvisie die inherent is aan netwerken.
  2. …over zaken los van de netwerken:
  • de positie van de artsen in netwerkbeheer
  • de impact van de introductie van de laagvariabele zorg
  • de bereidheid van de overheid om een tandje bij te steken in de informatisering
  • de omgang van de sector met de GDPR-regelgeving vanaf mei volgend jaar.

“Men heeft over heel wat issues ballonnetjes en gedeeltelijke verklaringen afgelegd”, besluit Geboers. “Nu moeten er spijkers met koppen geslagen worden.” 

Unessa: “Fundamentele waarden versterken”
Gibbis: “Vertrouwen is sleutelwoord”
Santhea: gaf hierop als enige ziekenhuiskoepel geen antwoord.

Lees ook: Waals-Brusselse ziekenhuisas eist boter bij de vis 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.