Na Staten-Generaal: visietekst jonge anesthesisten

De pas opgerichte Belgian Anesthesia Trainee Council (BAT) blijft niet bij de pakken zitten. Zopas werd een visietekst vrijgegeven door het bestuur, met als voorzitter Arnaud Gaudin, ondervoorzitter Maarten Brusseleers en secretaris Jeroen Dehaes. Een sneuveltekst die geactualiseerd wordt tijdens de eerstvolgende vergadering in augustus.

Enkele basisprincipes.

1 – communicatie.

De BAT zal communiceren op diverse niveaus. Uiteraard naar de Belgische anesthesisten in opleiding om op vragen te antwoorden die bij hen leven, maar de vereniging treedt eveneens op als representatieve tussenschakel naar de universiteiten en perifere opleidingscentra en naar anesthesistenverenigingen zoals de SARB, APSAR/BSAR en ESA. Verder neemt de BAT zich voor om contact te onderhouden met Belgische en Europese instellingen zoals de Orde, de federale en regionale overheden, lokale opleidingsraden en de Belgische artsensyndicaten. Mail, een eigen site en social media vormen de communicatiekanalen.

2 – verdere verbetering van de Belgische anesthesie-opleiding.

Met aandacht voor simulatietraining en advanced life support course (ALS). Simulatietraining moet verplicht deel uitmaken van de anesthesistenopleiding (in Vlaanderen zit dat in de Manama, niet in Wallonië). In dezelfde lijn moet ook elke anesthesist in opleiding een ALS-kursus krijgen.

3 – herwaarderen van de Belgische anesthesietraining.

De volledige basisopleiding moet verzekerd worden zonder dat de jonge anesthesisten tot opeenvolgende fellowships genoodzaakt worden. Ze moeten onafhankelijk leren werken na hun residentschap. Minimale vereisten voor de basistraining worden pre-, peri-, en postoperatief omschreven. Daar komen ook specifieke technische vaardigheden bij zoals single lung ventilation, echografie, locoregionale anesthesie en ALS-training.

4 – Organisatie Belgische gezondheidszorg.

Anesthesisten in opleiding moeten hun woordje kunnen meespreken over beslissingen die te maken hebben met de organisatie van de gezondheidszorg. De Staten-Generaal van de anesthesisten op 7 oktober vorig jaar vormde daartoe de katalysator.

5 – jaaroverzicht standpunten Belgische anesthesisten in opleiding.

Om te behoeften te bepalen aan anesthesisten in opleiding en jobzekerheid te garanderen voor hen na een opleidingsprogramma van vijf jaar. Desnoods zal de BAT druk zetten op de verantwoordelijke overheid om het aantal geaccepteerde stagiairs te verminderen, net om een overschot te vermijden.

6 – Afdeling plichten diensthoofden en vertegenwoordiger opleiding staflid.

Om belangenconflicten te vermijden omdat diensthoofden functioneren in de ziekenhuis- en dienstorganisatie en bijgevolg niet altijd ten voordele van de stagiairs zouden beslissen. Dat kan leiden tot minder opleidingskansen of tijd voor wetenschappelijk werk als er extra klinisch werk komt. Elke instelling moet volgens de BAT een staflid of een comité aanduiden dat de stagiairs vertegenwoordigt, met een speciaal statuut.

7 – Organisatie van interuniversitaire wetenschappelijke vergadering.

Jaarlijkse meeting door en voor anesthesisten in opleiding, met poster presentaties en workshops. Kans om te netwerken over opleidingsknelpunten.

De volledige tekst (in het Engels) vindt u hier terug.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.