Naar een vergroend operatiekwartier

Aanstaande zaterdag, op 13 mei, organiseert de BAAS (Belgian Association for Ambulatory Surgery) in het Militair Hospitaal Neder-Over-Heembeek een studievoormiddag over duurzaamheid in ambulante chirurgie. Prof. An Teunkens (KU Leuven) zal het er hebben over de 10 R’s: tips and tricks voor een duurzaam OK. Hoezo?

“Het gaat er in mijn presentatie om, om maatregelen te bekijken die het OK kunnen vergroenen”, legt prof. Teunkens uit. “Ik vertrek van de zogenaamde 5 R’en: refuse reuse recycle repair reduce. Zelf breidde ik dat uit tot tien R’en. Onder meer resist en responsibility voegde ik toe. Voor mij moet ieder individu zijn verantwoordelijkheid nemen in verband met een veiligere en groenere anesthesie en OK. Dus niet altijd denken wat het ziekenhuis moet doen, maar wat je zelf kunt ondernemen.”

“Bij resist denk ik dan aan vertegenwoordigers die iets komen aanbevelen dat zogezegd beter is voor de patiënt. Vaak word je daardoor verleid zonder je af te vragen of dat effectief zo is, of dat er geen groenere alternatieven bestaan.”

“Bij reduce is het onder andere de bedoeling om het afval in het OK te verminderen. We selecteren niet altijd nauwkeurig genoeg tussen gevaarlijk medisch afval en ander afval. Al te makkelijk klasseren we iets als gevaarlijk medisch afval terwijl dat soort afval veel meer kost door verbranding. Ook papier, PVC en plastic wordt nog te weinig gesorteerd in een OK. Heel veel van dat materiaal is nog te recycleren naar verwerking voor kinderspeelgoed en dergelijke. Idem dito voor glas.”

Elektronisch Patiëntendossier

Als het over papierverspilling gaat, denkt prof. Teunkens ook aan het gebruik van het EPD. “Heel veel documenten zijn digitaal beschikbaar, maar toch drukt men nog te veel af op papier.”

“Cijfermateriaal over ons eigen ziekenhuis heb ik niet meteen, maar uit de literatuur blijkt dat van het afval dat in een ziekenhuis geproduceerd wordt, 50% afkomstig is van het OK.”

Zet het ziekenhuis dan geen doelen uit om bijvoorbeeld binnen afzienbare tijd een besparing of reductie te halen op dat vlak op basis van cijfers? “Niet systematisch, maar we hebben bijvoorbeeld ons lachgas gebannen en zo weten we op dat vlak welke besparingen dat oplevert. We zullen onze gasafzuiging uitpluggen op het einde van de dag en ook zo krijgen we zicht op welke kosten we besparen. Warmwatergebruik is afgeschaft in het  operatiekwartier van  UZ Leuven. Dat zijn zeer recente stappen. In het begin is het wat onaangenaam dat je je handen met koud water moet wassen, maar nu is iedereen dat gewoon.”

Energie

“Onder druk van de fel gestegen energieprijzen vorig jaar hebben Onze diensten wel berekend wat het betekent om zuiniger om te gaan met energiegebruik. En het verschil 2022 versus 2021 is groot.”

“Het bewustzijn groeit dus daaromtrent, maar pas sinds de laatste vijf jaar. Over die energiegegevens beschikken we nu dus wel, maar over data van afvalstromen op zich nog niet. Deze afvalstromen pakken we de jongste tijd aan. Het is nog net te vroeg om op dat gebied  te gaan vergelijken met vroeger en het resultaat te zien."

Meer info over de studiedag vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.