Nederlands ziekenhuis krijgt monsterboete wegens schending privacy patiënten

Zonet viel het Amsterdamse stadsziekenhuis OLVG een monsterboete te beurt van 440.000 euro. Dat omdat het de privacy van patiënten schond. Het is de tweede keer dat een ziekenhuis door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wordt bestraft,omdat medewerkers te makkelijk konden snuffelen in medische dossiers. Eerder kreeg het Haagse Haga Ziekenhuis een boete van 460.000 euro.

Waar gaat het om? In 2018 konden medewerkers  (werkstudenten) van OLVG elektronische patiëntendossiers inzien terwijl ze daar duidelijk niet toe gerechtigd voor waren. Daar werd te weinig op toegezien, geeft het ziekenhuis toe. Gedurende het onderzoek van de AP nam het ziekenhuis maatregelen en de voorgestelde verbeterpunten werden doorgevoerd.

Maurice van den Bosch, voorzitter Raad van Bestuur van OLVG, toont zich dan ook teleurgesteld met de grootte-orde van de boete, al begrijpt hij zeker wel dat zijn ziekenhuis in de fout ging. Zijn reactie luidt als volgt:
"Het is goed dat we in Nederland een toezichthouder hebben die zich richt op privacy en gegevensbescherming. Gegevens in een ziekenhuis moeten veilig en beschermd zijn. We hadden niet alles goed op orde."

"We zijn echter teleurgesteld dat we niet de kans hebben gekregen om eerst de geconstateerde tekortkomingen op te lossen, alvorens een boete opgelegd te krijgen. Daarnaast vinden we de boete voor een maatschappelijke instelling zoals ons ziekenhuis wel erg hoog. Geld wat we nu niet kunnen besteden aan datgene waar ons geld het hardste nodig is: voor de zorg voor onze patiënten."

> Lees ook: beroepsgeheim toch nog geschonden in aanloop GDPR

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.