Nieuwe lasertoestellen urologen in Imelda Bonheiden

De urologen van het Imeldaziekenhuis namen zopas met enige trots twee nieuwe lasertoestellen in gebruik die het comfort voor patiënten met urologische aandoeningen aanzienlijk zal vergroten.

Dankzij deze nieuwe lasertoestellen kan met de nieuwste technologie excellente zorg geleverd worden aangepast aan de patiënt.

Vanaf nu kunnen ze niet alleen nier- en blaasstenen met een lasertoestel verbrijzelen. Ook goedaardige prostaatvergrotingen en -vernauwingen en tumoren van de urinewegen kunnen vanaf nu minimaal invasief, enkel via de plasbuis, behandeld worden. Een groot voordeel voor de patiënt die hierdoor veel sneller recupereert omdat er geen incisie nodig is.

De oude Holmiumlaser, waarmee enkel nier- en blaasstenen behandeld konden worden, wordt hiermee vervangen door twee hoogtechnologische apparaten, namelijk een hoog vermogen Holmium:YAG-laser en een Thulium:YAG-laser.

Bij een laserbehandeling van een goedaardige prostaatvergroting wordt het binnenste van de prostaat via de plasbuis uitgehold in 1 of 2 stukken. Het weefsel wordt nadien versnipperd. Deze ingreep kan zowel onder volledige als onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Eén of twee nachten na de ingreep kunnen de patiënten het ziekenhuis al verlaten. Andere belangrijke voordelen voor de patiënt zijn een kortere operatieduur, minder bloedverlies en een incisie in de huid die vermeden kan worden. Door de specifieke eigenschappen van deze lasers is het eveneens mogelijk om patiënten die bloedverdunners nemen, op een veilige manier te behandelen.

Bij een laserbehandeling van nier- of blaasstenen wordt een camera via de plasbuis opgevoerd tot aan de steen die dient behandeld te worden. Door een werkkanaal in de camera kan een zeer fijne glasvezel ingebracht worden. Met behulp van de laserenergie kan de steen tot microscopische stofdeeltjes of in grotere stukken kapotgeschoten worden.

Het voordeel van de nieuwe holmiumlaser is dat er op kortere tijd grotere stenen kunnen behandeld worden. Concreet voor de patiënt betekent dit, dat de meeste ingrepen via een dagopname kunnen gebeuren.

“Eén op de twee mannen boven de vijftig jaar krijgt te maken met plasklachten door goedaardige prostaatvergroting. Jaarlijks krijgt 10 à 20% van de populatie in Europa te maken met nierstenen. Deze cijfers illustreren dat het aandoeningen zijn waar we frequent mee worden geconfronteerd op de raadpleging. De nieuwe lasertoestellen worden dan ook bijna dagelijks gebruikt in onze praktijk.” besluit uroloog Hendrik-Jan Florin.

Dokter Christophe Orye en dokter Hendrik-Jan Florin stellen de lasertoestellen voor in dit filmpje.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.