Nieuwe site helpt kleine bedrijven omgaan met kanker bij werknemers

Werkgevers van KMO's hebben niet altijd een antwoord op de vraag wat ze moeten doen als een werknemer kanker krijgt. Daarop wil kankerenwerk.be een antwoord bieden.

Vooral om in te spelen op mogelijke communicatieproblemen maar ook om de wetgeving te verduidelijken kwam de site tot stand. Het gaat om een initiatief van de KU Leuven en Kom Op Tegen Kanker. De site is als het ware een houvast voor werkgevers van kleinere bedrijven in de verschillende fases van de ziekte.
Basisvraag is: "Mijn medewerker heeft kanker: wat nu?" Blijkbaar worstelen in de bedrijfswereld vooral bedrijfsleiders van KMO's met die vraag. Ze zijn een en al bereidwilligheid, maar worden ook geconfronteerd met de economische realiteit en zijn er vaak geen grote budgetten om bijvoorbeeld interimarbeid in te zetten als een zieke werknemer (gedeeltelijk) terug aan de slag gaat. De website is de neerslag van gesprekken met werkgevers, gecombineerd met recent wetenschappelijk onderzoek.
"Kankerenwerk.be is gestructureerd rond vier verschillende fases in het ziekteproces," zegt professor Lode Godderis van de KU Leuven. "De melding van de ziekte, de voorbereiding voor de terugkeer van de medewerker, maar ook herval en slechte prognose en hoe je daarmee omgaat. Telkens volgen daarbij concrete tips."
Bij kleine bedrijven is het doorgaans ook niet evident om het werk aan te passen aan een kankerpatiënt die terugkeert. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.