Noodplan goedgekeurd voor aanpak terroristische gijzelneming of aanslag

Afgelopen vrijdag keurde de ministerraad een noodplan goed voor de aanpak van een terroristische gijzelneming of aanslag. De tekst moet nu eerst nog het advies krijgen van de Raad van State vooraleer hij wet kan worden.

Een terroristische aanslag of gijzeling vergt een reactie en coördinatie op federaal niveau. Daarom is een nieuw noodplan ontwikkeld. Afhankelijk van het onverwachte (acute) karakter of de imminente dreiging is in het plan een procedure van vooralarm ingebouwd om snel de nodige beschermingsmaatregelen te kunnen nemen.

De tekst organiseert de gecoördineerde respons op beide noodsituaties die een iets andere aanpak vragen. Eerder al werd een nieuwe crisisbeheersstructuur uitgetekend die in het plan is geïmplementeerd, met vijf cellen op federaal en drie cellen op lokaal niveau. Dat om de beslissingslijnen kort te houden en de bestuurlijke en gerechtelijke maatregelen zo goed mogelijk te coördineren. De federale procureur en de baas van het Crisiscentrum kunnen via 'binnenwegen' zeer dringende maatregelen nemen in elk stadium van de noodsituatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.