OLV Aalst innoveert met robot-geassisteerde TOS-behandeling

Chirurgen van het OLV Ziekenhuis in Aalst ontwikkelden een innovatieve techniek om met robotondersteuning de eerste rib te verwijderen. Daardoor kan het Thoricic Outlet-syndroom (TOS), ook wel schoudergordelsyndroom genoemd, minimaal invasief behandeld worden.

Onder TOS worden die klachten verstaan die optreden als de zenuw- en vaatbundel die naar de arm loopt, gekneld raakt. Die bundel komt via de thoracale opening of thoracic outlet ter hoogte van de schouder uit de ribbenkast. Als hij daar afgekeneld geraakt in de tunnel tussen de eerste rib, het sleutelbeen en de nekspieren, treden er pijnklachten op ter hoogte van de arm, schouder en hals. Een tot twee procent van de bevolking krijgt er naar schatting jaarlijks mee te maken.

Als de klachten niet onder cotrole te krijgen zijn via kinesitherapie en/of medicatie kan een chirurgische ingreep noodzakelijk blijken, want te lange afknelling kan tot blijvende schade leiden. De eerste rib wordt daarom dan volledig of gedeeltelijk weggenomen zodat er meer ruimte ontstaat voor de bloedvaten en de zenuwen ter hoogte van de thoracale opening.

Tot voor kort kon de eerste ribresectie alleen worden uitgevoerd via een toegangsweg boven het sleutelbeen of via de oksel”, zegt dokter Lieven Maene, chirurg van de dienst cardiovasculaire en thoracale heelkunde. “Maar aan die twee toegangswegen zijn nogal wat nadelen verbonden. Zo is het esthetische resultaat bij de toegang boven het sleutelbeen vaak niet mooi en is het risico op beschadiging van de zenuwen iets groter dan bij de ingreep via de oksel. Bij de ingreep via de oksel is het risico op vaatschade dan weer groter en is er een kans op een permanente gevoelloosheid aan de binnenzijde van de bovenarm.”

Nieuwe toegangsweg

Om die nadelen te omzeilen, werd binnen de dienst cardiovasculaire en thoracale heelkunde van het OLV Ziekenhuis een nieuwe toegangsweg gezocht. “Gebaseerd op onze ervaring met robot-geassisteerde minimaal invasieve chirurgie ontwikkelden we een operatietechniek waarbij de eerste rib via drie kleine incisies ter hoogte van de borstkas verwijderd wordt”, zegt chirurg dr. Roel Beelen. “Het grote voordeel hiervan is dat de eerste rib met behulp van de robot zeer nauwkeurig weggenomen kan worden zonder risico op vaat- of zenuwschade.”

Het OLV Ziekenhuis in Aalst behandelde sinds vorig jaar al een vijftiental patiënten op deze manier met naar eigen zeggen zeer goede resultaten en zonder complicaties. “Wij verwachten daarom dat onze innovatieve techniek wereldwijd overgenomen zal worden”, besluit dr. Beelen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.