Omwenteling laagvariabele zorg op 1 januari: spannend!

Tussen droom en daad staan nog een pak bezwaren. Kenners houden hun hart vast.

Op 1 januari 2019 moet het systeem gestandaardiseerde laagvariabele zorg draaien. Maar is die deadline haalbaar? Eerder al werd de invoering voorzien voor 1 september maar gelukkig ging men over tot uitstel, blijkt nu. Dat het systeem nog getest moet worden om te zien of het informaticaproof is (proefdraaien in november door de CM alleen, nog niet door de andere ziekenfondsen) kan nog voor verrassingen zorgen. De ziekenhuizen werken vandaag ook nog met verouderde cijfers – de nieuwe worden pas eind oktober bezorgd, met de recentste wijzigingen.

Het gaat nochtans om een ongelofelijke omwenteling (geen vereenvoudiging!). Want naast dit nieuwe systeem blijft ook het oude systeem draaien voor de niet-gestandaardiseerde variabele zorg, nog steeds de grote meerderheid van de prestaties.

En wat de facturatie betreft: als die stokt op 1 januari 2019, krijgen we een waterval van problemen. Geldmiddelen komen dan te laat binnen in ziekenhuizen, die op hun beurt moeten gaan lenen, er worden minder uitgaven dan normaal gegenereerd in 2019 en dat geeft dan voor de berekeningen van de technische ramingen voor 2020 een vertekend beeld…

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.