Onderaanneming in radiologie: Franstalige vereniging hoofdartsen reageert

Zoals we al meldden in de vorige editie van De Specialist (#196), is Manfredi Ventura, voorzitter van de Association francophone des médecins-chefs (AFMC), bezorgd over de uitbesteding van werk van radiologen en technici voor medische beeldvorming. Hij stuurde daarom een brief naar de verschillende Franstalige hoofdartsen.

"Te velde is de situatie alarmerend. Bedrijven beloven deze professionals veel geld. Ze hebben niet veel moeite om hen weg te lokken bij het ziekenhuis, dat dan niet anders kan dan meer betalen voor een gelijkwaardige dienst", legt Manfredi Ventura uit in een brief die hij onlangs naar de verschillende Franstalige hoofdartsen verzond.

Wegens de omvang van het verschijnsel vreest Dr. Ventura dat "medische beeldvormingstechnici zullen worden weggekaapt." Ze kunnen dan van het ene naar het andere ziekenhuis 'reizen'. 

En artsen?

Dit fenomeen kan zich ook naar artsen uitbreiden. "Sommige radiologen schijnen reeds benaderd te zijn. Met de mogelijkheid om een beroep te doen op externe "protocollaire" diensten op afstand, waarvan de tarieven door het contracterende bedrijf worden vastgesteld. Dat houdt het risico in dat de retrocessie tussen het ziekenhuis en de arts bijna wordt omgekeerd, wat niet alleen deze artsen, maar ook die  bedrijven ten goede zou komen.

Voor dr. Ventura is dat er ver over: "Radiologen zouden in de meeste gevallen niet meer in het veld aanwezig zijn en zouden protocollair op afstand werken, zonder direct contact met clinici. Ze zouden het waarschijnlijk aan anderen overlaten om patiënten te controleren aan wie contrastvloeistofinjecties worden gegeven. Dit model is niet verenigbaar met de geneeskunde vandaag in België. Het stelt ook de noodzakelijke solidariteit ter discussie van de ziekenhuisartsen wat de honoraria aangaat."
De brief in kwestie viseert het bedrijf Hélium. "We kunnen deze commercialisering van de zorg niet accepteren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc DELCOIGNE

    07 november 2022

    Het is nochtans geen echt probleem : de nomenclatuur voorziet enkel een terugbetaling van de radiologische prestaties art. 17 en art. 17 bis wanneer de radioloog liefst in de dienst en minstens in de instelling ter plaatse is, met enige uitzondering voor de spoedgevallen. Radiologische prestaties die op afstand worden geprotocolleerd door een radioloog die niet in de dienst aanwezig is op het moment van het onderzoek, kunnen in principe niet worden vergoed door het RIZIV. Wanneer het anders zou verlopen, kan er sprake zijn van onrechtmatige terugbetaling door het RIZIV.