Op 67 jaar is elk beroep te zwaar, stelt PVDA in pensioencampagne

Oppositiepartij PVDA verwacht dat in het pensioenplan waaraan de federale regering werkt de pensioenleeftijd niet opnieuw verlaagd zal worden naar 65 jaar en er geen oplossing komt voor de zware beroepen. Daarom lanceert de partij een pensioencampagne onder de titel "Op 67 jaar is elk beroep te zwaar".

PVDA verwacht dat het pensioenplan van de regering neerkomt op een aanval op de gelijkgestelde periodes, verdere privatisering, afbraak van de ambtenarenpensioenen en de afschaffing van het vervroegd pensioen. 

"Dit kunnen we niet zomaar laten gebeuren. Mensen worden steeds vaker ziek van hun werk, 'werkbaar werk' is niet meer dan een holle slogan en de pensioenen zijn te laag. Dat zijn de drie grote problemen die dringend moeten worden opgelost, dat horen we elke dag van mensen op de werkvloer. Maar wat doen de regeringspartijen? Ze lanceren voorstellen om de toegang tot het minimumpensioen te beperken door de gelijkgestelde periodes te herzien. Ze broeden op plannen om ons langer te laten werken. De realiteit is dat voor de overgrote meerderheid van de mensen elk beroep te zwaar is op 67 jaar. Dat is onhoudbaar", meent kamerlid Gaby Colebunders, woordvoerder voor de PVDA-pensioencampagne.

Die campagne eist dat de pensioenleeftijd weer op 65 jaar wordt gebracht. De partij pleit verder voor het recht om vanaf 60 jaar met vervroegd pensioen te kunnen gaan na een loopbaan van 35 jaar. 

"We hebben rond de lonen en rond het interprofessioneel akkoord al gezien dat het mogelijk is de regering onder druk te zetten. We zullen de druk blijven opvoeren om echte vooruitgang te boeken, niet alleen op het gebied van de lonen maar ook voor de pensioenen", besluit Gaby Colebunders.

De PVDA wil naast actievoeren, ook het debat ten gronde aangaan. "We hebben de laagste pensioenen van West-Europa en zelfs die zouden onbetaalbaar zijn? Daar klopt iets niet", zegt Kim De Witte, de pensioenspecialist van de partij. "De pensioenpot verliest 16 miljard euro per jaar aan sociale bijdragen die door de vorige regeringen geschrapt werden. Als we daar een deeltje van terughalen dan kunnen we de pensioenen blijven betalen. De meerderheid van de landen in de Europese Unie verhoogt de pensioenleeftijd níet naar 67 jaar. En Spanje, Polen en Kroatië hebben de verhoging ook weer teruggedraaid."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 augustus 2021

    Kan je aub , aub aan Xi , Vladimir en de fossielen aan het hoofd van de Communistische Partijen in Cuba , Venezuela , Noord Korea enz. wijs maken dat ze beter op welverdiend pensioen zouden gaan na 1 prachtige loopbaan ?