Op jaar tijd grote toename pancreaschirurgie in expertisecentrum Jessa

Vandaag, donderdag 18 november, is het World Pancreatic Cancer Day. In Limburg is het Jessa Ziekenhuis het enige erkende expertisecentrum voor de behandeling van pancreaskanker. Het aantal patiënten die er pancreaschirurgie onderging steeg van 42 (in 2020) naar 70 (in 2021).

Vandaag kleurt de hoofdingang van campus Virga Jesse kleurt paars en een paars infopunt in de inkomhal van de twee Hasseltse campussen informeert bezoekers over de mogelijke symptomen van de ziekte.

Pancreas- of alvleesklierkanker staat wereldwijd in de top 5 van meest voorkomende kankers. Tegen 2025 zullen jaarlijks meer dan 560.000 mensen eraan sterven. De curve kent helaas een opwaartse trend, ondanks de vele inspanningen die wereldwijd worden ondernomen om deze welvaartkanker vroegtijdig op te sporen.

Oorzaken en opsporing

De oorzaken van pancreaskanker zijn niet zo goed gekend, maar men kan wel stellen dat dit een vorm van welvaartkanker is. Prof. dr. Gregory Sergeant, coördinator van het expertisecentrum bij Jessa. “Net als bij alle andere vormen van kanker is het vroegtijdig opsporen van pancreaskanker erg belangrijk. Maar door de ligging van de pancreas is dit moeilijk. Betrouwbare screeningsonderzoeken, bloed, urine of speekseltesten zijn niet voorhanden, wat maakt dat patiënten zich pas aanmelden wanneer zij klachten krijgen."

"De klachten zijn daarenboven vaak aspecifiek, zoals verstoorde vertering, bovenbuik pijn uitstralend naar de rug, vermagering of geelzucht. Ook een nieuwe diagnose van suikerziekte kan een gevolg zijn van pancreaskanker.”

Sinds 2020 is het Jessa Ziekenhuis erkend als expertisecentrum voor de behandeling van kwaadaardige en goedaardige tumoren van pancreas en peri-ampullaire regio. Prof. dr. Gregory Sergeant: “Deze erkenning vertaalde zich in een sterke toename in verwijzingen en diagnoses: we voerden vandaag al 70 pancreasingrepen in 2021 uit in ons expertisecentrum. Het betreft hier gelukkig niet enkel kwaadaardige tumoren, maar ook pre-maligne tumoren, nl. goedaardige tumoren die grote kans hebben om te gaan ontaarden.”

Vroegtijdige behandeling van deze pre-maligne tumoren kan pancreaskanker voorkomen en de kans op definitieve genezing aanzienlijk doen toenemen. De toename in pancreasingrepen is mede een gevolg van de steun door de netwerkziekenhuizen en consortiumpartners.

Sinds 1 januari 2020 zijn Jessa (Hasselt), ZOL (Genk) en Mariaziekenhuis Noord-Limburg (Pelt) als enige ziekenhuizen in Limburg erkend als gespecialiseerde centra voor de chirurgische behandeling van complexe tumoren (pancreaskanker en slokdarmkanker). De verschillende netwerkziekenhuizen hebben de mogelijkheid om deze patiënten te begeleiden in het verdere zorgtraject en eventuele voorbehandeling, maar de ingreep zelf zal voortaan bij Jessa (pancreas) of bij ZOL (slokdarm) gebeuren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.