Partituur laagvariabele zorg: sfeer in concertzaal wordt explosief (VBS)

2018 is het jaar van Maggies onvoltooide symfonie. De partituur is geschreven, geamendeerd, herschreven, maar niet gepubliceerd. Enkel de ouverture – de ziekenhuisfinanciering voor de laagvariabele zorg – is uitgegeven. Een schuchtere ouverture.

De nieuwe ziekenhuisfinanciering beperkt zich inderdaad tot de artsenhonoraria. "Een partituur met valse noten.(...) In het kader van de laagvariabele zorg neemt men de oude nomenclatuur en forfaitariseert ze. Het VBS nam deel aan de werkzaamheden van de professoren Pirson en Leclercq. Daarin schuilt een mogelijkheid om de nomenclatuur te herschrijven." (...)

Waar is de toonsleutel?

"Een partituur schrijven zonder eerst de toonsleutel te bepalen is een huzarenstukje van het kabinet van minister De Block. Het resultaat: moeilijk te doorgronden calculaties om de honoraria tussen de zorgverstrekkers te verdelen en de ereloonsupplementen te berekenen. Het ontbreken van software om de dubbele facturering uit te voeren, de totale verwarring over de herverdeling van de honoraria tussen de verschillende zorgverstrekkers zijn de noten van een zeer chaotische ouverture."

"De artsen spelen niet mee in deze partituur. De kinderartsen vorderen de nietigverklaring van de partituur voor het Grondwettelijk Hof en de Raad van State. Wellicht gevolgd door vaatchirurgen, cardiologen, anesthesisten, intensivisten... (intussen bevestigd, nvdr.) De sfeer in de concertzaal wordt explosief."

"Ook de ziekenhuisfederaties zijn op zoek naar een lezing van de partituur. 2019, het jaar van verkiezingen, een nieuwe regering, en een nieuwe verdeling?", besluit het VBS-jaarverslag met een laatste bedenking over de laagvariabele zorg. Een laatste voorlopig, want voor dit dossier geldt meer dan ooit: to be continued.

Lees ook: indrukwekkend-verzet-tegen-sputterende-laagvariabele-zorg

Lees ook: bvas-bruikbare-oplossing-lvz

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.