Patiënten in AZ Damiaan relaxeren met unieke dronebeelden

Tijdens de Dag tegen Kanker vandaag stelde Az Damiaan een uniek Virtual Realityproject voor, dat oncologische patiënten meeneemt in een relaxerende omgeving.

Dronebeelden van de Belgische kust, gefilmd in 360 graden, doen hen even wegdromen tijdens chemobehandelingen of vervelende onderzoeken.

Als toepassing in de wereld van de gezondheidszorg opent virtuele realiteit nieuwe wegen om angst te verminderen, pijn te verzachten en ongemak van de patiënt te verminderen. VR-modules helpen de patiënten vergeten dat ze een stresserende en vaak pijnlijke behandeling krijgen. Er zijn al in meerdere ziekenhuizen dergelijke toepassingen bekend maar de aanpak in AZ Damiaan is uniek omdat patiënten in herkenbare omgevingen tot rust komen.

Te land, ter zee en in de lucht

“We hebben op vier locaties in en rondom Oostende unieke beelden laten maken met een drone die kan filmen in 360 graden. Zo kunnen de patiënten zweven boven het strand, de duinen, de zee, een park,…”, licht zorgconsulent Frederik Desender toe. “In de comfortabele VR-bril kan de patiënt in alle richtingen rondkijken terwijl relaxerende muziek de beleving volledig maakt. Dat de patiënt in herkenbare omgevingen tot rust kan komen, maakt deze toepassing bijzonder uniek.”

Deze bijzondere dienstverlening voor de kankerpatiënten werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Rotary club Oostende Ter Streep.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.