Pedro Facon: "Debat nodig over gepresteerde uren artsen"

Tijdens een symposium zaterdag over lessen uit de coronacrisis heeft voormalig coronacommissaris Pedro Facon opgeroepen om een debat te hebben over de arbeidsduur van artsen. "We zitten met schaarste, hoe kunnen we dat personeel beter inzetten?", vroeg Facon zich af tijdens een panelgesprek.

Het symposium 'De Coronacrisis 2020-2022. Lessons Learned' in Brussel ontving naast Facon ook onder anderen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro Margot Cloet en infectioloog Erika Vlieghe. In een uitleg waarin Facon ook praatte over betere opleiding, vergoeding, mogelijkheden tot flexibiliteit en welzijn op het werk, merkte hij op dat "een aanzienlijk deel van de artsen de werktijd zeer ver terugschroeft".

"We zien in de hele samenleving de zoektocht naar de combinatie gezin en arbeid", legt Facon uit aan Belga. "In de context dat de opleiding van artsen grotendeels gedragen wordt door de samenleving, moeten we daar met die artsen een gesprek over gaan voeren. Let wel, dat is een onderdeel van een toekomstige oplossing, ik wil er geen populistisch argument van maken."

"Oudere huisartsen presteerden soms 80 uur per week, dat is uiteraard geen situatie die we willen", nuanceerde Facon. "We leven in de 21ste eeuw en er zijn veel mensen die al overbelast zijn, wat we uiteraard niet willen. Sommige specialisaties zijn echter zo vergoed dat ze zich makkelijker kunnen permitteren om arbeidsduur terug te dringen. Het is een gevoelig punt, waar we desondanks over moeten praten."

Volgens Facon is het belangrijk om in gesprek te gaan met de artsen: "Ik heb geen enkele ambitie om vanuit de overheid op te leggen hoeveel iemand moet werken." Op basis van specialisatie, levensfase en andere onderdelen lijkt het hem handig te weten hoeveel een bepaalde arts kan werken, cruciale informatie in nieuwe crisissituaties.

"De minister heeft dat zelf al aan de planningscommissie 'Medisch Aanbod' voorgelegd. Die commissie moet zelf aangeven, hoe zien ze die arbeidsduur en hoe zien ze die evolueren? Wat is haalbaar?"

> "In crisissituaties legt zware administratie veel lam" (Vandenbroucke)

> Artsen per uur betalen? De ontkenning van Benoît Collin (Riziv)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc LESAGE

    27 september 2022

    Er zijn op de arbeidsmarkt veel niet ingevulde vacatures.Dus arbeiders met job minder betalen??Gezien de vervrouwelijking van beroep arts en tweeverdieners gezinnen zullen die vrouwen met gezin natuurlijk minder uren werken ….en…als ze minder verdienen voor veel uren werk …volledig stoppen?….