Prof. Claeys (BSC): “Men zal nu maximaal nut proberen te halen binnen een forfait”

Voor Prof. Marc Claeys (UZA) was de editie van het ESC-congres deze week de laatste die hij voorzat. Hoe schat hij de weerslag in van de invoering van de gestandaardiseerde laagvariabele zorg (LVZ) op de cardiologie?

“Ongetwijfeld is met deze verandering ook een besparingsoperatie gemoeid. Ik denk dat de meeste ziekenhuizen dit voorstel voor de LVZ zullen volgen, maar het geeft een enorme administratieve last, dat is bekend. IT en tarificatiedienst zijn  er totaal niet op voorbereid. Neem nu een hartinfarct: het meest geld gaat naar de cardiologen, maar 1% gaat bijvoorbeeld zelfs naar de oftalmologen. Die cijfers zijn gebaseerd op de cijfers van grote patiëntengroepen de laatste drie jaar. Voor iemand met een infarct komt daar af en toe eens een oftalmoloog bij kijken en dat gegeven zit er dus ook in. In totaal gaat het om 30 actoren.”

‘Optimalisatie’ prestaties en ‘opwaardering’ patiënten

“Nu wordt dit principe toegepast op de honoraria, maar het zal worden uitgebreid naar medicatie en de hospitalisatie zelf. Principieel ben ik niet tegen dit systeem, maar de uitwerking laat wat te wensen over. En je moet er ook voor opletten dat de mensen hun activiteiten nu niet gaan ‘optimaliseren’ in functie van dat systeem. Daar waar men nu per onderzoek wordt betaald, zal men in het nieuwe systeem bekijken welke van die prestaties nog de moeite lonen. Dat zal een heel sterke beweging met zich meebrengen en tot pogingen leiden om een maximaal nut te halen binnen een forfait.

De globale kost zal dalen maar dat zet dan weer druk op het jaar nadien als die gegevens gaan meetellen.

Een andere beweging is dat men zal proberen om zoveel mogelijk patiënten uit die laagvariabele kost te halen via de severity index. Die evoluties mogen we sowieso verwachten.

De cardiologen als vereniging zullen waarschijnlijk geen juridische stappen zetten tegen het systeem  in zijn geheel. Het is wat het is. Als men het uitgespaarde geld voor andere innovatieve zaken goed aanwendt, kan dat een pluspunt zijn. Zoals men voor de besparing via generische middelen meer geld vrijmaakte voor de innovatieve medicatie.

Lees ook: esc-congres-brussel-nbsp-europees-register-om-scad-in-beeld-te-brengen

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.