Slaaplabo AZ Sint-Blasius breidt uit

Het multidisciplinair slaaplabo van AZ Sint-Blasius werd uitgebreid van 2 naar 3 kamers en het multidisciplinaire slaapteam werd versterkt met een bijkomende pneumoloog, dr. Kathleen Schoovaerts. Dankzij de uitbreiding heeft het az Sint-Blasius nu de capaciteit om jaarlijks 1000-tal slaaponderzoeken uit te voeren.

De huisarts of pneumoloog kan een slaaponderzoek (polysomnografie) inplannen bij klachten zoals snurken, slaperigheid, slapeloosheid, epilepsie of bij sommige cardiovasculaire problemen. Tijdens één nacht in het ziekenhuis worden tal van parameters gemeten: de hersenactiviteit, de ademhaling, het hartritme, de zuurstofsaturatie enzovoort. Nadien bespreekt een multidisciplinair team van longartsen, neurologen, neus-keel-oor-artsen, de stomatoloog en de psychologe de resultaten van het onderzoek en de geschikte behandeling.

“Een van de meest voorkomende slaapstoornissen is het obstructief slaapapneu syndroom, waarbij de luchtweg of de keel volledig of gedeeltelijk wordt afgesloten tijdens de slaap”, zegt dr. Kathleen Schoovaerts, pneumoloog en slaapexperte. “Daardoor wordt de patiënt om de haverklap wakker, vaak zonder het zelf te beseffen. De klachten bij slaapapneu zijn wisselend: wakker schieten, niet uitgeslapen zijn overdag, ontwaken met hoofdpijn en vooral snurken.”

Individueel of groepstraject

Bij chronische slapeloosheid (insomnia) spelen vaak psychische of gedragsmatige factoren een rol. In dit geval kan een individueel of groepstraject een oplossing bieden.

“80% van de deelnemers wordt hiermee geholpen”, zegt slaappsycholoog Hanne Raets. “Blijft de slapeloosheid toch duren, dan zoeken we verder naar onderliggende problemen”

Meer info vindt u hier

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.