Staren we ons blind op verloning operatie cataract?

Een operatie aan cataract of 'staar' kan perfect op één dag gebeuren, aan de twee ogen tegelijk. Maar een geldkwestie maakt dat het er hier in België niet van komt, meldt Het Nieuwsblad.

Operaties voor cataract in ons land staan aan de top: meer dan 130.000 keer per jaar komt ze voor, omgerekend bij meer dan 350 patiënten per dag. Het Nieuwsblad laat de uittredend voorzitter van de Belgian Society of Cataract and Refractive Surgeons (BSCRS), Ben D'heer, aan het woord. Die beaamt de stelling van zijn collega van de Maastrichtse universiteit, prof. Rudy Nuijts. Zijn standpunt: waarom telkens dubbel boeken voor een aparte cataractoperatie per oog als je heel vaak de aandoening aan beide ogen hebt? Verricht beide ingrepen simultaan, dat is een stuk eenvoudiger. Hetzelfde doet prof. Nuijts trouwens voor laseroperaties.

Als voordelen somt hij op: minder hulp van thuiszorg, er is geen ­verschil meer in zicht tussen de twee ogen, en de periode om oogdruppels te gebruiken is ook ­korter. Het gevaar op infecties is zeer klein, maakt hij zich sterk: één op 15.000.

Dat de aanpak van cataract verschilt qua simultaneïteit met die van laseren, wijt dokter D'Heer aan het terugbetalingssysteem. “Voor het tweede oog krijg je maar de helft terugbetaling als je het op ­dezelfde dag laat doen. Dat is ­financieel niet doenbaar. Niet voor de patiënt en niet voor het ziekenhuis.”

Een kwestie die ook dr. Blanckaert al aankaartte in het financieringsdebat als het ging om de logica voor operaties in en buiten het ziekenhuis. Die logica is soms ver te zoeken.

Rizivredenering

Maar het Riziv redeneert dus als volgt: als beide ogen op hetzelfde moment behandeld worden, is er minder verdoving nodig, de patiënt is ook al geïnstalleerd, de apparatuur staat klaar.

De artsen gaan niet akkoord. “Je kan het op dezelfde dag doen, maar de belangrijkste vereiste is dat je het als twee aparte ingrepen beschouwt”, zegt Johan Blanckaert in Het Nieuwsblad. “Dat materiaal voor de twee ingrepen moet gescheiden blijven, uit maximale voorzorg om besmetting of ­infectie te voorkomen.”

Voor de patiënt maakt wel of niet volledige terugbetaling een groot verschil, rekent Het Nieuwsblad uit. Bij halve terug­betaling betaal je zelf 800 euro meer. Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laat weten dat er geen plannen zijn om het ereloon te herzien.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Johan BLANCKAERT

  23 mei 2023

  Beste, ik wil toch wel duiden dat er geen verschil is tussen verdoving van 1 oog onafhankelijk of men 1 kant of beide opereert. Beide ogen krijgen zelfde verdoving en het duurt evenlang vooraleer de verdoving in werking is( gelukkig maar voor patient) . Tevens zegt het artikel : apparatuur staat al klaar voor tweede oog als operatie aan beide kanten gebeurd. Weerom niet juist. Het toestel moet volledig opnieuw gekalibreerd en voorzien van nieuwe hulpmiddelen (phaco sonde, infuuszak,etc) vooraleer tweede oog kan worden geopereerd. We verliezen tijd tussen de twee operaties als de twee ogen geopereerd worden in vergelijking met 1 oog per patient. De werkelijke winst is in de postoperatieve periode en in de tijd die begeleiders nodig hebben om patient tot in ziekenhuis (voor de operaties) of (postoperatief) naar consultatie te brengen. Oogpatienten hangen nu eenmaal sterk af van bereidwilligheid van entourage om hen te brengen.

 • Walter UYTTEBROECK

  22 mei 2023

  Laat patient zelf kiezen of hij zijn twee ogen tegelijk wil laten doen.
  Het enige argument pro is om het systeem te ontlasten en sneller af te handelen.
  In ontwikkelingslanden OK maar hier ?
  Oudere mensen staan vaak huiverig tegenover oogingrepen.Laat hen eerst het resultaat zien van je eerste ingreep.
  Zelfs de beste chirurg kent tegenslag.
  Dr W.Uyttebroeck, 36 jaar cataractchirurg