Supplementen gemiddeld veel lager dan aangegeven plafond

Als de patiënt een opnameverklaring tekent, betekent dat in sommige ziekenhuizen dat tot 300% supplementen mogelijk zijn bij het verblijf in een eenpersoonskamer. In feite liggen de gemiddelde percentages evenwel een pak lager zoals blijkt uit een overzicht van alle Belgische ziekenhuizen. De bron is in deze onverdacht: de studie van de ziekenfondsen (intermutualistisch agentschap).

De studie omvat data uit 2017 en leidde vorige week weer tot een debat over de supplementen met het klassieke pleidooi van de ziekenfondsen om die eens en voor altijd af te schaffen. Dokter Moens (Bvas) beklemtoont dat de beeldvorming hieromtrent niet steeds klopt, bijvoorbeeld voor het kinderziekenhuis Koningin Fabiola (deel van H.U.D.E.R.F) dat in theorie 300% supplementen kan aanrekenen, maar dat in de praktijk gemiddeld slechts doet voor 6% van alle verblijven.

Koploper blijft klassiek Chirec dat 300% kan aanrekenen en in werkelijkheid gemiddeld 107% doorrekent. In 59% van de verblijven wordt daar echt ook een supplement gevraagd.

> Het overzicht van alle ziekenhuizen vindt u hier 

Lees ook: supplementen niet in het gareel

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.