"Supplementen weg zonder iets in de plaats te zetten is contractbreuk"

"Sommige mensen hadden het er moeilijk mee dat ik van het ene ziekenhuisnetwerk (E17, red.) naar het andere sprong (Ziekenhuisnetwerk Gent). Sommigen denken dat ik met keukengeheimen ging lopen, maar eigenlijk is iedereen met dezelfde problemen en dezelfde mogelijke oplossingen bezig.” Dat zegt dr. Rudi Vossaert. Enkele uitspraken uit het interview dat deze week in De Specialist verschijnt.

  • "Bij de ziekenhuisleiding is de onzekere toekomst het hoofdprobleem. De normeringen zijn achterhaald. We stevenen onvermijdelijk af op een afschaling van ziekenhuizen en bedden."
  • "Bij gesprekken met mijn ziekenhuisartsen merk ik dat kleinschaligheid ook zijn voordelen heeft. Korte communicatielijnen bijvoorbeeld, en het is gemakkelijker om 70 collega’s te kennen dan enkele honderden in een groot ziekenhuis."
  • "Betrek de ziekenhuisarts meer bij het beleid. Nu kan dat in kleinere ziekenhuizen dikwijls niet wegens tijdsgebrek bij die artsen."
  • "De WHO stelt sinds 2017 de ontwikkeling van een RSV-vaccin als hoge prioriteit voorop. De dag dat er zo’n vaccin komt, zal een kwart van je pediatrische activiteit sneuvelen op jaarbasis."
  • "Infecties en epidemieën worden totaal onderschat. Hadden we tijdens de covidcrisis gewoon de overheidsrichtlijnen gevolgd, dan was het op een ramp uitgedraaid. Gelukkig liepen we altijd 14 dagen of drie weken voor op die richtlijnen."
  • "Er moet iets in de plaats komen als je de supplementen afschaft. Anders gaat het om contractbreuk."
  • "In het laatste ziekenhuis dat ik geaudit heb in Nederland had je ’s morgens consultatie bij de gynaecoloog en biopsie, ’s namiddags is de biopsie bekend en ’s avonds weet de patiënte waar ze aan toe is. Bij ons is dat onmogelijk."
  • "We leiden nog altijd nefrologen op en neurochirurgen terwijl er amper plaatsen voor zijn. Wat een energie- en competentieverspilling!"

Het volledige interview leest u deze week in onze papieren editie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc MOENS

    20 september 2021

    "In het laatste ziekenhuis dat ik geaudit heb in Nederland had je ’s morgens consultatie bij de gynaecoloog en biopsie, ’s namiddags is de biopsie bekend en ’s avonds weet de patiënte waar ze aan toe is. Bij ons is dat onmogelijk." Dat zal collega dr. Rudi Vossaert toch moeten verder toelichten over welke biopsieën hij het heeft en hoe de Nederlandse pathologen daar in slagen. We zijn zeker niet te beroerd om bij te leren. Allicht heeft hij het over HPV-screening in plaats van in België de klassieke PAP-screening op cervixkanker, en niet over biopsieën?