Symbiose AZ Sint-Lucas Gent en UZ Gent voor supraregionale zorgopdrachten

De bestuursorganen van AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent gaven hun akkoord voor een verregaande samenwerking om een gemeenschappelijk aanbod van gespecialiseerde zorg uit te bouwen. In eerste instantie zullen de teams van interventionele radiologie en pelviene oncologie samensmelten tot één team met een gezamenlijk zorgaanbod. Patiënten kunnen voor deze disciplines nog steeds terecht in beide ziekenhuizen.

‘Complexe zorg zoals interventionele radiologie en pelviene oncologie vraagt een bijzondere expertise en grote investeringen in medische apparatuur’, legt prof. Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent, uit. ‘Om hoogkwalitatieve zorg aan te bieden en verder uit te bouwen in beide ziekenhuizen, is een verregaande samenwerking tussen beide ziekenhuizen een logische stap.’

De teams van deze disciplines smelten samen tot geïntegreerde teams die op beide campussen werken. 

Toegankelijke zorg voor de patiënt

Patiënten gaan voor de behandeling van een aandoening binnen interventionele radiologie en pelviene oncologie vaak naar het AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent na doorverwijzing vanuit andere ziekenhuizen uit Oost- en West-Vlaanderen. Zij kunnen zich in de toekomst ook nog altijd rechtstreeks aanmelden in beide ziekenhuizen.

Dirk Maes, algemeen directeur van het AZ Sint-Lucas, licht toe: ‘We streven naar de beste zorg voor elke patiënt. Met deze samenwerking zorgen we ervoor dat een patiënt zo snel en efficiënt mogelijk geholpen wordt, waar die zich ook aanmeldt. Een optimale overdracht van medische informatie met respect voor de privacy is daarbij cruciaal.’

Op termijn zullen de geïntegreerde teams afspraken maken over welke behandelingen op welke campus doorgaan. De schaalvergroting laat toe om meer subspecialisaties te ontwikkelen.

Samenwerking voor onderzoek

Ook voor onderzoek zullen de teams van het AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent in de toekomst samenwerken. Het gaat dan om de disciplines radiotherapie-oncologie, neurochirurgie, hoofd- en halschirurgie en thoracale oncologie. Door de combinatie van een gezamenlijk zorgaanbod en onderzoek willen beide ziekenhuizen samen een referentiecentrum worden in de vernoemde domeinen.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.