Tom Balthazar nieuwe bestuurder-directeur AZ Jan Palfijn Gent

Tom Balthazar wordt vanaf 1 december 2022 de nieuwe bestuurder-directeur van AZ Jan Palfijn Gent. Dat maakte de voorzitter, dhr. Rudy Coddens, officieel bekend. De beslissing viel gisteren unaniem. Eerder lanceerde het ziekenhuis een publieke oproep voor kandidaten, gevolgd door een zorgvuldig uitgevoerde selectieprocedure met assessment door een extern bureau.

Tom Balthazar is nu professor gezondheidsrecht aan de Universiteit Gent en adviseur bij Zorgnet-Icuro, de koepel van ziekenhuizen en zorginstellingen. Hij is ook lid van meerdere advies- en bestuursorganen in de gezondheidszorg.

Hij is doctor in de rechten en volgde een opleiding in ziekenhuismanagement bij de Vlerick Business School. Na een loopbaan als advocaat, was hij 10 jaar schepen voor de Stad Gent, onder meer bevoegd voor Sociale Zaken. Als lid van de Raad van Bestuur van AZ Jan Palfijn Gent (tussen 2007 en 2012) maakte hij al eerder kennis met het ziekenhuis.

Uitdagingen

Met Tom Balthazar haalt het bestuur dus de nodige competenties in huis om AZ Jan Palfijn Gent klaar te maken voor de toekomstige evoluties in het ziekenhuislandschap. Op korte termijn moet het ziekenhuis zich uiteraard aanpassen aan de wijzigende sociaal-economische omgeving (arbeidsmarkt-krapte, inflatie en vernieuwde ziekenhuisfinanciering). Voor de lange termijn zullen de krijtlijnen moeten uitgetekend worden om het project van de 4 ziekenhuizen die lid zijn van het Ziekenhuisnetwerk Gent, verder vorm te geven.

“We hebben er alle vertrouwen in dat Tom Balthazar alle betrokken stakeholders – en in het bijzonder het artsenkorps en alle medewerkers – zal kunnen motiveren om verder te bouwen aan de ingezette weg om het ziekenhuis voor te bereiden op de toekomst op basis van een moderne, open en transparante ziekenhuiscultuur”, reageert voorzitter Rudy Coddens uit naam van de Raad van Bestuur. “In deze cultuur moet werken in teamverband met respect voor ieders rol en expertise centraal staan."

Tom Balthazar start op 1 december 2022 in AZ Jan Palfijn Gent. Tot het einde van dit jaar zal dhr. Frank Vervaeke samen met hem een volledige en vlotte overgang realiseren.

In aanloop naar de laatste gemeenteraadsverkiezingen stapte Tom Balthazar op als lijsttrekker van de toenmalige sp.a.

Voorzitter Rudy Coddens kijkt ook samen met de Raad van Bestuur tevreden terug op de voorbije maanden, waarbij dhr. Frank Vervaeke aan boord was als bestuurder-directeur: “Ik wil Frank Vervaeke bedanken. In zijn rol als transitiemanager bracht hij alle actoren rond de tafel en zorgde voor de nodige rust en sereniteit in het ziekenhuis. Samen met het directieteam tekende hij ook de rol van het ziekenhuis in een groter Gents zorggeheel uit en legde de basis voor de nieuwe organisatiecultuur.”

> Directrice Jan Palfijn neemt ontslag na vertrouwensbreuk met artsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.