Trage facturatie zorgt voor financiële put bij ziekenhuizen

Ziekenhuizen wachten vaak te lang met de facturatie van hun medische prestaties, wat voor financiële problemen zorgt. Dat zeggen fiscale experts van de Universiteit Gent. Het duurt minstens twee maanden voor een vraag tot betaling bij de patiënt terechtkomt. Daarna duurt het nog eens drie maanden voor de ziekenhuisfactuur wordt geïnd. Hamvraag is natuurlijk waaraan die traagheid te wijten is.

Professor Johan Christiaens en masterstudente Sophie De Waele waarschuwen voor de financiële put die zo wordt geslagen. Vooral de trage doorstroom van medische gegevens naar de boekhoudingsdienst is bij vele ziekenhuizen een pijnpunt. Ook wordt er nog te weinig digitaal gewerkt en ligt het administratief uitgangspunt nog te vaak bij papier en verouderde nomenclatuurcodes.

Wetgeving aanpassen

De professor pleit voor een aanpassing van de wetgeving die ziekenhuizen verplicht facturen uit te schrijven op maandelijkse basis. "Zo is er automatisch tijdverlies", klinkt het. Bij heel wat ziekenhuizen ontbreekt ook de mentaliteit om punctueel om te gaan met betaling, heet het. "Facturatie wordt in verzorgingsinstellingen niet als primordiaal gezien."

Jaarlijks vorderen ziekenhuizen in ons land zowat 4 miljard euro, blijkt uit cijfers van 2016. Een bedrag dat doorgaans door ziekenfondsen wordt betaald en soms door patiënten zelf. Het duurt snel een half jaar voor de medische instellingen het bedrag op hun rekening zien, vaak nadat ze zelf al betalingen hebben moeten voorschieten.

Ingewikkeld

"En dat in tijden waarin het financieel niet goed gaat met de ziekenhuizen", aldus de experts. Waarbij ze wel even uit het oog verliezen dat het financieringssysteem allesbehalve eenvoudig is en de recente overhaaste invoering van de laagvariabele zorg gepaard gaat met heel wat extra werklast en informaticaproblemen, zoals De Specialist onlangs aangaf.

Zie hiervoor ook dit nummer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.