Uitbraak covid-19 noopt AZ Damiaan tot tijdelijke opnamestop

Op vrijdagmiddag 12 februari werd duidelijk dat minstens 17 patiënten en 20 medewerkers positief testten op covid-19 (mogelijk de Zuid-Afrikaanse variant). "Voor het welzijn van de overige patiënten en onze medewerkers voert het ziekenhuis een tijdelijke opnamestop in", maakt het ziekenhuis bekend. Het gaat wellicht om de Zuid-Afrikaanse variant.

De opnamestop bedraagt één week voor patiënten die opgenomen moeten worden met overnachting.

Het ziekenhuis neemt alle mogelijke maatregelen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Ingrepen en behandelingen via daghospitalisatie en raadplegingen gaan wel door en zijn volledig gescheiden van de zorgeenheden.

"De situatie wordt continu opgevolgd en volgens de evolutie zullen we verder bijsturen. Om onze telefooncentrales niet te overbelasten, vragen we dat patiënten niet zelf bellen. Onze medewerkers zullen contact opnemen als de ziekenhuisopname moet uitgesteld worden."

"Patiënten die op raadpleging of onderzoek komen in het ziekenhuis, moeten dat zo mogelijk alleen doen, zonder begeleider. Aan patiënten die symptomen vertonen, wordt gevraagd om zich te laten screenen en niet naar het ziekenhuis te komen. Patiëntenbezoek is reeds enige tijd zeer strikt beperkt en we zetten sterk in op virtueel bezoek."

Hoogdringendheid vaccinatie

Alle maatregelen worden strikt gevolgd  om de patiënten die momenteel in het ziekenhuis verblijven in veilige omstandigheden de beste zorgen te geven. AZ Damiaan hoopt dat zo snel als mogelijk de volgende vaccins worden geleverd. "Reeds 300 zorgverleners kregen een vaccin. Deze situatie toont echter nogmaals de hoogdringendheid aan om onszelf te beschermen, maar ook en vooral onze patiënten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.