Vaccintoerisme naar Dubai met een prik als kers op de taart

Vaccintoerisme, nieuwe vorm van toerisme die de kop opsteekt. Patiënten boeken een eerste reis naar Dubai, waar ze een eerste prik krijgen. En enkele weken nadien boeken ze een tweede voor een tweede prik. Pierre Van Damme meldde het deze week nog in een webinar van D4D. Misschien kreeg u ook al een ongeduldige patiënt over de vloer die u daarover aansprak? Wellicht gaat het dan over een gefortuneerd iemand.

Een zestal weken geleden baarde Knightsbridge Circle, een exclusief Brits ‘reis- en lifestyle-bureau’, internationaal opzien met een apparte aanbieding: een reisje Dubai all-in, met naast zon, zee en strand een vaccinprik. Niet meteen massatoerisme, dat niet.

Het reisbureau reserveerde dat aanbod voor zijn high-societyleden die een jaarlijks lidgeld ophoestten van 24.000 pond. Bovendien konden enkel 65-plussers daarop intekenen. En als ze dat deden, moesten ze ook nog voor de reis zelf betalen, wat ongeveer neerkwam op nog eens  vergt 40.000 pond.

De stunt bleek aan te slaan in het VK waarvan de vaccinatiemotor toen nog sputterde. Toch was de formule nu ook weer niet zo exclusief dat de reizigers een Pfizer-prik kregen toegediend waarvoor toen de werkzaamheid stond als een huis. De reizigers moesten het stellen met het vaccin van het Chinese Sinopharm, nog steeds niet goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap. Dubai gebruikt het evenwel al enige tijd.

De stunt bleek alvast geslaagd. Het reisbureau zou 2.000 informatieverzoeken gekregen hebben om lid te worden. Daarom werd het assortiment tijdelijk uitgebreid voor niet-leden.

Lucratieve handeltjes

Door de vaccinschaarste momenteel is het risico niet gering dat lucratieve vaccinhandeltjes ontstaan.

Zo ging een Engels bedrijf dat actief is in de (luxe)vastgoedsector, The Hacking Trust, over de schreef door artsen in heel het VK per mail te benaderen met de vraag of ze nog vaccins overhadden. Met als ‘beloning’ een soort donatie. The New York Times meldde zelfs dat beurshandelaren en „executives” daarvoor 20.000 dollar wilden betalen.

Vaccintoerisme lijkt ook Cuba aan te spreken dat vier eigen coronavaccins in ontwikkeling heeft en die wel wil vermarkten aan buitenlanders in combinatie met een verblijf in Cuba.

Deze fenomenen dragen zeker niet bij tot een 'gezonde' aanpak van de pandemie. De WHO waarschuwde al dat de wereld afstevent op een „catastrofale morele mislukking” wegens het voordringen van landen.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.