Valkuil nieuwe wet patiëntenrechten: meer bureaucratie voor de arts (Bvas)

De modernisering van de wet op de patiëntenrechten zal de evolutie naar een defensieve geneeskunde nog versterken, waarschuwt Bvas in een brief aan minister Frank Vandenbroucke. De verplichting om complexe informatie voortaan ook schriftelijk aan de patiënt te bezorgen, mag niet leiden tot meer administratieve overlast voor de artsen.

Toen de wet op de patiëntenrechten in 2002 tot stand kwam, lag de focus op de bescherming van de patiënt bekeken vanuit de individuele arts-patiëntrelatie. De maatschappelijke evolutie en de steeds toenemende juridisering van de arts-patiëntrelatie hebben een defensieve geneeskunde in de hand gewerkt. Voor Bvas  is het zo klaar als een klontje:  het wetsontwerp waarmee minister Vandenbroucke de wet wil moderniseren zal die defensieve tendens alleen maar versterken.

Rechtsonzekerheid

Een valkuil in het het wetsontwerp is bijvoorbeeld dat zorgverleners die de patiënt in teamverband behandelen, een gedeelde verantwoordelijkheid hebben. “Alle zorgverleners zijn verplicht om de rechten van de patiënt te respecteren, of ze nu samenwerken of niet. Fragmentatie van verantwoordelijkheid leidt tot rechtsonzekerheid. Voor Bvas is dat onaanvaardbaar.”

"Complexe informatie"

Een zorgwekkende evolutie is dat zorgverleners “complexe” en “pertinente” informatie voortaan ook schriftelijk aan de patiënt moeten overmaken. Maar daarbij rijzen heel wat vragen volgens het syndicaat. "Wie bepaalt wat complexe informatie is? En hoe zal die informatie beheerd worden? Moet de arts dit toevoegen aan het medisch dossier?" Bvas wil een antwoord op die vragen. Voorzitter Blanckaert  waarschuwt de minister dat deze schriftelijke informatieplicht in geen geval mag leiden tot administratieve overlast.

Geluidsopname

"Nog zoiets", vervolgt de voorzitter: "In het wetsontwerp staat dat patiënten een geluidsopname mogen maken van het gesprek met hun arts." Zijn syndicaat vraagt dat in het wetsontwerp wordt toegevoegd "dat de patiënt dit in geen geval stiekem mag doen. Patiënten die een gesprek met hun arts willen opnemen moeten dat onmiddellijk meedelen aan de arts en hem of haar binnen de 24 uur een kopie bezorgen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.