Vandenbroucke wil specialisten weg naar wzc helpen vinden met vergoeding van 128 euro

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil een vergoeding van 128 euro voorzien zodat artsen-specialisten beter hun weg vinden naar woonzorgcentra voor de behandeling van mensen met dementie. Dat heeft de minister aangekondigd in de Kamer, waar hij antwoordde op vragen van Els Van Hoof (CD&V) en Catherine Fonck (Les Engagés).

Voor patiënten met Alzheimer in een woonzorgcentrum is het niet vanzelfsprekend om naar een neuroloog, neuropsychiater, psychiater of geriater te gaan. Daarom stelt minister Vandenbroucke voor de artsen-specialisten te helpen de weg naar de rusthuizen te vinden. Hij heeft daarom een voorstel op de tafel van de Technische Geneeskundige Raad (TGR) gelegd om een vergoeding van 128 euro te voorzien voor een bezoek aan een patiënt in een woonzorgcentrum, en dat op vraag van de behandelend arts. Het voorstel staat op de agenda van de volgende TGR (3 oktober) 

Het moet voor de minister wel de bedoeling zijn dat de specialisten tijdens dit bezoek de nodige tijd kunnen uittrekken om de patiënt te zien en te onderzoeken, maar ook om in overleg te gaan met de huisarts, de verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers van het woonzorgcentrum. Het gaat niet alleen over mensen met dementie, maar in de praktijk is die regelmatige opvolging voor hen wel van belang, luidde het.

Van Hoof had bij de minister nog gepolst naar de opvolging van jongdementen. De Kamer had eerder een resolutie goedgekeurd waarin het Kenniscentrum werd gevraagd een onderzoek te doen naar de best practices voor een zorgpad bij beginnende dementie. Dat onderzoek is echter nog niet afgerond.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    24 september 2023

    1 uur rijden , 5 min met de “ patient “ die hem/haar/het niet herkent , 90 min overleg met allerlei instanties , 1 uur terugweg , 2 boetes voor overdreven snelheid 53 waar slechts 50 mag en dan nog ballastingen betalen erop :
    “ met alle Chinezen maar niet met de deze !”!