Verpleging: "Een FTE van 2023 is geen FTE van 2003 meer" (Inge Neven)

Inge Neven, consultant bij het kabinet Vandenbroucke, meent dat er momenteel in theorie geen tekort is aan verplegend personeel in ziekenhuizen, maar dat dat er in de praktijk wel is en dat het in de toekomst nog groter zal worden als er niet snel structurele maatregelen worden genomen.

Het voormalige hoofd van de strijd tegen Covid bij de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, op 1 september aan het hoofd van VITO en ook extern bestuurslid van Domus Medica, presenteerde begin deze maand de resultaten van een studie die in 30 ziekenhuizen werd  uitgevoerd om oplossingen te vinden en het probleem van het personeelstekort te evalueren.

Inge Neven benadrukte dat de oorzaken van dit tekort meervoudig zijn: een daling van het aantal afgestudeerden, langere studies, een daling van de productiviteit per FTE die onder meer verband houdt met de opleidings- en coderingsactiviteiten, het toegenomen absenteïsme en de taakverdeling (40% van de verpleegkundigen is niet actief als verpleegkundige).

"Veel zorgverleners hebben het gevoel dat ze geen kwalitatieve zorg meer kunnen leveren. Dat gevoel zorgt voor frustratie. Professionals verlaten de zorgsector. Dat vertrek verhoogt de druk op degenen die blijven", analyseert Inge Neven. De adviseur van de minister van Volksgezondheid voegt daar nog aan toe dat de zoektocht naar een zekere levenskwaliteit ook een impact heeft op de organisatie van het werk.  

"Een voltijds equivalent (FTE) in 2023 is geen FTE meer in 2003", zegt Inge Neven. "Zorgverleners hebben veel meer opleiding en moeten vandaag flexibeler zijn dan 20 jaar geleden. De 38 uur per week komt niet meer overeen met de oude 38 uur per week.  Door deze veranderingen moet het aantal FTE's dat nodig is om de ziekenhuizen draaiende te houden, worden herzien.

De adviseur van Frank Vandenbroucke merkt ook op dat er steeds meer in silo's wordt gewerkt, dat de accreditatienormen oud en ontoereikend zijn, dat de nieuwe IFIC-schalen problematisch zijn en dat de opleidingen beter moeten worden afgestemd op de behoeften van de professionals.

Inge Neven is ervan overtuigd dat er geen mirakeloplossingen bestaan voor het tekort aan gezondheidswerkers. Ze meent dat "we het positieve imago van de gezondheidszorg moeten versterken", dat door de gezondheidscrisis ernstig is aangetast.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.