VK: ongekende staking van diverse categorieën artsen

Voor de eerste keer zullen artsen in opleiding en senior ziekenhuisartsen in Engeland een gezamenlijke staking van meerdere dagen houden om een beter loon te eisen, in een verdere escalatie van de crisis die het Engelse gezondheidszorgsysteem treft, kondigde hun vakbond aan.

"Junior dokters", die een status hebben die vergelijkbaar is met die van kandidaat-specialisten in België, en de meer senior "consultants" hebben de afgelopen maanden al afzonderlijk het werk neergelegd, wat heeft geleid tot de annulering van honderdduizenden afspraken en operaties en de verlenging van de toch al aanzienlijke vertragingen in de behandeling.

Volgens de British Medical Association (BMA) zullen ze tussen 20 september en 4 oktober een aantal dagen gezamenlijk het werk neerleggen, de eerste keer dat dit ooit gebeurt.

Nadat ze hun koopkracht zagen afnemen door jaren van bezuinigingen vanaf 2010 en vervolgens door de hoge inflatie die het Verenigd Koninkrijk al meer dan een jaar teistert, eisen NHS-medewerkers een loonsverhoging die veel hoger is dan de 6% die de conservatieve regering heeft voorgesteld.

Minister van Volksgezondheid Steve Barclay betreurt de "teleurstellende" aankondiging en roept de BMA op om "haar zinloze verstoring te staken". Hij verklaarde dat zijn "deur open blijft staan" voor het bespreken van de arbeidsvoorwaarden, maar weigerde opnieuw te onderhandelen over het salaris. 

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk, die lang boven de 10% bleef hangen, is de afgelopen maanden gedaald tot 6,8% in juli. De inflatie blijft echter de hoogste in de G7 en de daaruit voortvloeiende crisis in de kosten van levensonderhoud heeft geleid tot talrijke arbeidsconflicten, waarbij stakingen bij de spoorwegen en in ziekenhuizen nog steeds schering en inslag zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.