Vlaams Artsenverbond met nieuwe voorzitter naar verkiezingsjaar

Het Vlaams Artsenverbond (VAV) stelt zichzelf in vraag met een nieuwe voorzitter aan het roer: dokter Jan Van Meirhaeghe. Tegelijk blijft de vereniging uitermate actief met zowel culturele als wetenschappelijk-politieke activiteiten.

Dokter Van Meirhaeghe werd voor de tweede keer al aangeduid als voorzitter van de vereniging. Bij het honderdjarige bestaan rijzen enkele fundamentele vragen, want het ledenaantal blijft dalen en de leden verouderen. Moet het VAV zich openstellen voor andere medische beroepen? Kan de betrokkenheid verhoogd worden door meer te communiceren via digitale media?

De nieuw verkozen leden van de raad van bestuur zijn dus Jan Van Meirhaeghe als voorzitter, Lieve Van Ermen als ondervoorzitter, Bart Garmynn secretaris, Geert Debruyne als penningmeester en Frank Goes als hoofdredacteur Periodiek. Andere bestuursleden zijn Jan Dockx, Chris Geens, Eric Ponette en Karel Vermeyen. 

Nieuwe en oud-voorzitter

De nieuwe voorzitter blikt vooruit naar het volgende symposium op 14 oktober in Brussel, met als titel: "Naar een communautarisering van de gezondheidszorg in 2024!" Een datum dus om vrij te houden in uw agenda. Zegden alvast toe als sprekers: Karine Moykens, dr. Jonas Brouwers, Prof. Jan De Maeseneer en Marc Bosquet (die laatste onder voorbehoud).

De oud-voorzitter, Lieve Van Ermen, blikte trots terug op de viering van het 100-jarig bestaan van de vereniging. Ze zwaaide iedereen lof toe met die succesvolle viering annex academische zitting en het mooie jubileumboek. Ze zet nu naar eigen zeggen 'een stap achteruit en vooruit'. Hoezo? Enerzijds wou ze enkel haar voorzittersmandaat heropnemen met unanieme steun. "Quod non en ik geef met plezier de fakkel door." Anderzijds wordt ze speciale afgevaardigde van het unanieme bestuur als 'gelastigde externe betrekkingen'. Die wil ze nieuw leven inblazen 'in dit pre-electorale jaar'.

Intussen probeert het VAV zijn rol te blijven spelen als socio-culturele vereniging en drukkingsgroep, maar ook als denktank over de Vlaamse gezondheidszorg. Met als volgende ankerpunt zaterdag 6 mei in Essene (De Montil) waar het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid verzamelen blaast met zijn symposium: "Sociale Zekerheid & vergrijzing: wie gaat dat blijven betalen?"

De eerstvolgende culturele activiteit is een bezoek aan het KMSKA Antwerpen op 23 mei aanstaande.

> Meer info vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.