Vlaanderen wil af van federale zeggenschap over artsenquota

Vlaanderen wil af van de federale zeggenschap over de quota voor artsen en tandartsen. Dat verklaarden N-VA en CD&V in het Vlaams Parlement. "Het artsentekort kunnen we alleen wegwerken als Vlaanderen in alle onafhankelijkheid kan beslissen over het aantal plaatsen voor studenten, artsen en bijhorende middelen", zei Brecht Warnez van CD&V.

Het aantal studenten dat volgend academiejaar aan de opleiding geneeskunde in Vlaanderen mag starten, werd vorige week op 1.600 gelegd. De federale planningscommissie had oorspronkelijk een veel lager quotum voorgesteld. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toonde zich wel bereid om dat op te trekken. Hij maakte ook een opening om de komende jaren verder met Vlaanderen te overleggen om uiteindelijk het tekort aan artsen en tandartsen weg te werken.

Maar dat volstaat volgens N-VA en CD&V niet om het probleem op te lossen. Dat bleek woensdag na vragen van Brecht Warnez (CD&V), Thijs Verbeurgt (Vooruit) en Koen Daniëls (N-VA). "De regels moeten worden omgedraaid", zei Onderwijsminister Ben Weyts. "De Vlaamse gemeenschap moet zelf kunnen beslissen over de RIZIV-nummers die worden toegekend. Wij hebben de quota altijd nageleefd, ik denk dat wij sterk in onze schoenen staan om zelf te kunnen beslissen."

Duurzame oplossing

Dat is ook het standpunt van CD&V. "Voor volgend jaar hebben we en belangrijke stap gezet, maar we hebben een duurzame oplossing nodig", zei Warnez. "Enkel zo zullen we het artsentekort wegwerken."

Vandenbroucke herhaalt woensdagavond in een reactie dat op zijn eerste brieven aan de Vlaamse regering nooit een antwoord is gekomen. Daarom had hij zelf het startquotum van 1.607 voorgesteld. "We betreuren ook dat Vlaanderen vorig jaar 163 studenten geneeskunde en 63 studenten tandarts minder heeft laten starten dan mogelijk was geweest", is te horen bij zijn kabinet.

Thijs Verbeurgt van Vooruit uitte in het parlement twijfels bij de financiering van de extra studenten aan de universiteit. Daarvoor werd 15 miljoen euro uitgetrokken, maar slechts 1 miljoen daarvan is recurrent. "Ik had gehoopt dat het omgekeerd zou zijn", zei hij.

Voor PVDA moeten de quota helemaal op de schop. "We hebben een gigantisch tekort aan huisartsen, niet enkel in Vlaanderen, maar ook in Wallonië", zei Lise Vandecasteele. "We moeten de quota afschaffen."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.