"We begrijpen Bvas, maar geen begrip voor start opzeg akkoord" (AADM)

Dokter Siegfried Van Eygen (AADM) begrijpt wel het ongenoegen van Bvas omdat sommige artsen noodgedwongen supplementen moeten toepassen en hen dat nu verboden wordt, maar hij heeft geen begrip voor de opstart van de opzegprocedure. "We zijn bezorgd voor de zorgtoegankelijkheid van kwetsbare mensen. Bvas heeft daarover nooit een voorstel geformuleerd."

Dat er tot nu toe zo goed als geen overleg bestond in de aanloop naar het supplementenverbod ambulante zorg bij patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming, is een feit. De wet werd eind november gestemd, tot ongenoegen bij flink wat artsen. Dat begrijpt dr. Van Eygen. "Net daarom ben ik benieuwd naar het overleg aanstaande maandag. In al die jaren hebben we van Bvas geen enkel voorstel gehoord om de zorgtoegankelijkheid te garanderen. Graag een constructief voorstel dus om de zorg te vrijwaren voor de meest kwetsbare mensen. Laten we niet steeds defensief reageren!"

Dokter Van Eygen geeft toe dat de wet die pas gestemd werd, niet perfect is, "maar perfectie is niet van deze wereld en zorgtoegankelijkheid is enorm belangrijk. De discussie op deze manier voeren, begrijpen we niet. Men wil altijd de supplementen vrijwaren maar men vergeet dat er mensen uit de boot vallen."

Of het dan niet erg is dat sommige artsen noodgedwongen supplementen moeten aanrekenen om het hoofd boven water te houden? Dr. Van Eygen: "De zorg moet zo georganiseerd worden dat supplementen niet nodig zijn. Het gaat niet op om het systeem draaiend te houden op de kap van mensen."

> "Start opzeg akkoord gevolg escalatie Vandenbroucke" (Bvas)

> "Naar opzegging akkoord: ten gronde heeft Bvas gelijk" (Kartel)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.