Zaterdag is tweede betoging voor gezondheidszorg gepland in Brussel

De tweede betoging voor de gezondheidszorg zal zaterdag plaatsvinden in Brussel. Meer dan 60 Europese verenigingen en vakbonden hebben een oproep ondertekend om te protesteren tegen de onderfinanciering van het gezondheidssysteem. Er zullen in verschillende Europese landen betogingen plaatsvinden.

De organisatoren van de betoging vinden dat de financiering van het gezondheidssysteem lang niet beantwoordt aan de noden van de bevolking. De besparingen hebben volgens hen geleid tot een daling van de zorg in heel Europa.

Ook in België luidt de kritiek dat er te weinig geld is voor de zorgsector. "We vragen sinds 2019 om veranderingen die ervoor zorgen dat kwaliteitsvolle zorg toegankelijk blijft voor iedereen en dat er goede werkomstandigheden zijn voor het personeel", legt Stephen O'Brien van De zorg in actie uit. "Ondanks deze crisis, die het belang van een efficiënte gezondheidszorg aantoont, zijn de weinige verbeteringen die de regering doorvoert zo minimaal dat we in de praktijk geen verschil merken."

Volgens De zorg in actie zijn er verschillende veranderingen nodig om kwaliteitsvolle zorg te kunnen garanderen. "We moeten de zorgsector uit de marktlogica halen, zorgen voor meer personeel, de beheersnormen herzien, de werkomstandigheden verbeteren en de lage lonen verhogen", geeft het collectief aan. "Gezondheid is ons hoogste goed maar wordt vaak genegeerd ten voordele van private en financiële belangen."

De eerste editie van deze betoging vond plaats in september. Zaterdag zal de tweede editie doorgaan vanaf 15 uur op de Kunstberg in Brussel. "Iedereen is welkom", zegt O'Brien. "Zorgverleners, patiënten, burgers... We verwachten ongeveer 3.000 personen." Om de coronamaatregelen te respecteren zullen er mondmaskers en alcoholgel worden uitgedeeld en worden de deelnemers in meerdere groepen verdeeld.

Ook in Spanje, Frankrijk en Italië zullen zaterdag betogingen plaatsvinden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.