Zeer brede steun voor effectieve antitabaksmaatregelen

Alle grote politieke partijen staan achter het principe van Generatie Rookvrij. Dit houdt in dat elk kind geboren vanaf 2019 rookvrij moet kunnen opgroeien en niet begint met roken. Bovendien is er zeer brede politieke steun om maatregelen te nemen die tegen 2037 de eerste rookvrije generatie ook daadwerkelijk realiseren. De N-VA heeft het meeste bezwaren.

Dat bleek op een politiek debat van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving in Brussel. De Alliantie rekent er op dat het principe van Generatie Rookvrij in de federale en regionale regeerakkoorden wordt opgenomen en dat de volgende regeringen werk zullen maken van een ambitieus en coherent antitabaksplan.

De Alliantie streeft naar een pakket maatregelen om de rookvrije samenleving te bereiken. Dat leidde tot een memorandum en een oplijsting in 12 punten waarin zo goed als alle grote politieke partijen zich konden vinden. Alleen de N-VA sprong er uit met zes veto's. Reden voor huisarts Peter Persyn, parlementslid voor N-VA, om zich te distantiëren van het standpunt van zijn partij. "Mensen bestendigen in hun verslaving: dat kan niet. Het is anti-emancipatoir", liet hij in De Standaard optekenen. "Ik sta er garant voor om het standpunt van de N-VA te veranderen."

Lees ook: baby-s-van-nu-moeten-eerste-rookvrije-generatie-worden.

Hieronder het overzicht van de 12 punten en het standpunt van de grote politieke partijen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.