Poederbrief bij Theo Francken – hoeveel kostte medisch interventieplan?

De poederbrief die op 31 december bezorgd werd aan ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, bevatte meel en plastic, bevestigde het Leuvense parket het bericht in Het Nieuwsblad. Intussen loopt het onderzoek naar de afzender. Maar hoeveel kostte de activering van het medisch interventieplan naar aanleiding van deze zaak?

Zoals bekend kwam de brief aan op het gemeentehuis in Lubbeek en Theo Francken had die meegenomen naar huis en daar geopend. Toen bleek dat er een onbekend poeder in zat, werd de gezinswoning van de familie Francken meteen onder quarantaine geplaatst en werd het medisch interventieplan (MIP) afgekondigd. Zowel het gezin Francken als twee medewerkers die ook aanwezig waren, moesten medisch onderzocht worden, terwijl de civiele bescherming ter plaatse kwam om de brief met poeder op te halen. Achteraf bleek alles loos alarm: de enveloppe bevatte enkel meel en plastic.

Dure grap?

Een dure grap voor de samenleving? “Toch niet”, nuanceert dr. Koen Bronselaer, kliniekhoofd urgentiegeneeskunde UZ Leuven. “In dit geval ging het om een informatief ‘premip’: de leiding van ‘discipline 2’ wordt op de hoogte gebracht maar beslist zelf of er middelen moeten uitrukken.”

Discipline 2 is een groep die de medische keten opricht. Eventueel staat ze in voor medische en psychosociale zorg aan slachtoffers en aan de personen die door de noodsituatie getroffen zijn, inclusief transport. Ze kan ook maatregelen nemen ter bescherming van de gezondheid van de bevolking.

“In dit geval zijn de middelen niet uitgerukt, en zijn er dus geen kosten gemaakt”, licht dokter Bronselaer toe. “Dat betekent dat wij geen factuur zullen aanmaken.”

Middelen ter plaatse

Een ander verhaal wordt het als er wel preventief middelen ter plaatse gaan. “Dan valt dat in de subsidie voor de diensten die werken binnen de 112. De FOD Volksgezondheid kan de kosten dan doorrekenen aan een veroordeelde dader. Wordt het Rode Kruis ingezet, dan kan ook dat de inzet becijferen en via Volksgezondheid een terugbetaling eisen. Maar ook dit is normaal  in hun subsidie inbegrepen”, weet dr. Bronselaer.

Uiteraard betekent dit niet dat, mocht de dader gevonden worden, die niet vervolgd zal worden door het parket en bij veroordeling kans loopt op een fikse boete.

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.