Ziekenhuishervorming: klinische biologie en medische beeldvorming onder de loep

Onlangs herinnerde prof. dr. Kips, adviseur van minister Vandenbroucke voor de ziekenhuishervorming, eraan dat het kabinet en de medicomut een reeks verbintenissen aangingen, meer bepaald voor de hernieuwde financiering van de radiologie en de klinische biologie. Voorschrijvers radiologie zullen ook verantwoordelijker worden door verplichte elektronische voorschriften gelinkt met beslissingsondersteuning via AI.

Voor de klinische biologie is Möbius gevraagd de exacte kosten te evalueren. Dit project, waarbij twaalf klinisch biologen betrokken zijn, wordt momenteel afgerond.

"Een van de doelstellingen van deze hervorming is ook om geld vrij te maken dat opnieuw in de sociale zekerheid kan worden geïnjecteerd. We menen dat er een marge is op de klinische biologie, die voorzichtig wordt geraamd op 15%. We willen de terugbetaling van alle klinische biologie verminderen en herinjecteren in de ziekenhuizen. We weten dat deze marge reeds door ziekenhuizen wordt gebruikt om de meer verlieslatende sectoren te financieren. We willen die kunnen visualiseren."

"We zijn vragende partij om de toewijzing van dit bedrag te laten bespreken  tussen de medische raad en de bestuurder. Het eindresultaat blijft precies hetzelfde voor de ziekenhuizen. Voor de privélaboratoria blijft het vrijgekomen bedrag zitten in de kas van de sociale zekerheid. Wij schatten dat het gaat om een bedrag van bijna 46 miljoen dat we in reserve zullen houden: de helft voor specialisten en de helft voor huisartsen."  

Prof. Kips schat dat dit dossier tegen het einde van het eerste kwartaal van 2023 ver gevorderd zal zijn.    

Voorschrijvers medische beeldvorming verantwoordelijk 

Voor medische beeldvorming zal het nieuwe financieringssysteem een professionele vergoeding voor de arts en een vaste vergoeding voor de werking van het toestel omvatten. Dit forfait is gebaseerd op gestandaardiseerde financiering gekoppeld aan de bevolking. Het houdt rekening met het marktaandeel van elk ziekenhuis op het vlak van zware medische beeldvorming, het huidige verbruik van onderzoeken, een vast te stellen standaardverbruik en een verantwoord aantal toestellen per ziekenhuis.

Zoals Johan Kips opmerkte, is een van de doelstellingen het buitensporige aantal CT-scans verminderen - die straling afgeven - en een beter gebruik van MRI's. Voorschrijvers van medische beeldvorming zullen ook verantwoordelijker worden gemaakt door verplichte elektronische voorschriften gekoppeld aan beslissingsondersteuning met behulp van artificiële intelligentie. Voor de ontwikkeling van dit systeem is onlangs een aanbesteding uitgeschreven. "We hopen dat dit eind 2023, begin 2024 in het veld kan worden toegepast", aldus nog Johan Kips.   

> Ziekenhuishervorming: 48% prestatie-omschrijvingen al herzien

> Riziv volgt voorschrijven korter op

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.