ZOL in beroep tegen verlies conventie slokdarmchirurgie

Recent maakte het Verzekeringscomité van het Riziv bekend dat drie ziekenhuizen hun conventie complexe slokdarmchirurgie verloren. Daarbij ook het Ziekenhuis Oost-Limburg. Maar dat laatste gaat in beroep met naar eigen zeggen zeer valabele argumenten.

De conventie slokdarmchirurgie eist zoals bekend dat ziekenhuizen een minimumdrempel voor hun aantal ingrepen moeten halen over een periode van drie jaar. Dat om de kwaliteit te verzekeren. De afgelopen drie jaar - tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2022 - kwam het ZOL niet aan de vereiste 75 ingrepen. Het bleef er net onder (70). En dus werd het met CHWAPI (58), en UCL St Luc Brussel (63) geschrapt. Hun conventie eindigt in principe op 1 oktober 2022.

Corona-knauw

De ziekenhuizen hadden evenwel de kans om nog in beroep te gaan, en dat deed het ZOL enkele dagen geleden. Jurgen Ritzen, communicatieverantwoordelijke: "We hebben daarvoor volgens ons zeer valabele argumenten voor en stapten inderdaad naar de rechtbank. Vooral het eerst jaar speelde ons parten. Toen kwamen we slechts uit op 12 ingrepen waar we gemiddeld per jaar dus 25 ingrepen moesten halen. Maar dat is niet verwonderlijk: corona sloeg immers volop toe vanaf maart 2020 met een zware lockdown. Vele mensen zagen het op dat moment niet zitten om het ziekenhuis te bezoeken."

"Overigens herstelden we ons nadien fors. Zo noteerden we in het laatste jaar van de drie 36 ingrepen, een stuk boven het vereiste gemiddelde van 25. De tendens gaat dus weer in stijgende lijn."

Het ZOL argumenteert dan ook dat het nipte missen van de minimumdrempel te wijten is aan de forse knauw in de cijfers tijdens het eerste coronajaar. Het hoopt dat men hier oren naar heeft. Eerstdaags wordt een uitspraak verwacht.

> Drie ziekenhuizen verliezen conventie complexe slokdarmchirurgie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.